Читај ми!

УНХЦР: Хрватска вратила 217 избеглица у Србију

Мигранти који су враћени из Хрватске, могу у Србији да затраже азил, или да буду враћени у земљу из које су ушли на нашу територију, а уколико ни то не прихвате, биће третирани као илегални мигранти, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Портпаролка УНХЦР-а Мирјана Миленковски рекла је да је Хрватска вратила 217 избеглица у Србију.

Миленковска је агенцији Бета рекла да су избеглице синоћ враћене возом и да су смештене у Шиду. "Углавном су враћене авганистанске породице с децом, затим Ирачани и мали број Сиријаца", истакла је Миленковска.

Како је навела, избеглице су збринуте и људи који раде у прихватном центру у Шиду објашњавају им каква је процедура за добијање азила у Србији. "Покушавамо да сазнамо зашто су враћени. Враћени су из Словеније у Хрватску, а из Хрватске у Србију и није баш најјасније због чега", додала је Миленковска.

Шефица Бироа за сарадњу са медијима МУП-а Србије Биљана Поповић Ивковић рекла је Танјугу да је реч о економским мигрантима. Истакла је да до сада ниједан економски мигрант није остао у Србији и да они, по правилу, не траже азил у нашој земљи.

Огласио се и министар за рад и социјална питања Александар Вулин који је приликом посете Дому за децу и омладину "Вера Благојевић" у Бањи Ковиљачи рекао новинарима да неће бити омогућена евентуална нова враћања миграната из Хрватске, јер је та земља прихватила одговорност за сваког ко је ушао на њену територију.

Вулин је додао да око 200 миграната јесте ушло касно синоћ из Хрватске у Србију, да су прихваћени у Прихватном центру у Шиду, те да се са њима разговара и нуде им се могућности.

Како је рекао министар, према свим мигрантима који се налазе на територији Србије, понашаће се у складу са законом, што значи да је свакоме од њих омогућено да затражи азил на нашој територији, и уколико прихвате ту опцију, улазе у азилну процедуру и то је законска ствар.

"Уколико не прихватају азил на нашој територији, а друге земље им не омогућавају кретање, они ће у складу са законом бити враћени на територију земље из које су ушли на нашу територију. Уколико ни то не би прихватили, онда постоји законско решење, према коме се третирају као илегални мигранти, који се на нашој територији не налазе у складу са важећим законима како Србије, тако и међународног права", рекао је Вулин.

Значајно пооштрена контрола границе

Министар Вулин је истакао да, што се тиче евентуалних даљих повратака из Хрватске, они неће бити омогућени из простог разлога што, како каже, Република Хрватска већ контролише све мигранте на улазу у своју територију, те ако их словеначка или било која друга граница не пропушта, то је нешто са чиме они морају да се носе.

Вулин је најавио да ће већ сутра бити састанак на нивоу директора полиција читавог региона, где ће се разговарати о новим мерама и како боље заједно да функционишу.

"Србија још једном позива све земље на рути да не доносе једностране мере, јер такве мере доносе само проблеме, а не решења. Србија је спремна, организована и штитиће своју територију и своје становништво", рекао је Вулин, који је и председник Радне групе за решавање мешовитих миграционих токова.

Истакао је да је донета одлука да се контроле на македонско-српској граници значајно појачају и подвукао да Србија једноставно неће дозволити да улазе људи који неће моћи да наставе кретање.

"Дакле, контрола границе је значајно пооштрена, на нашој територији има веома мали број миграната, сада значајно мање од 1.000, а то нису бројеви који оптерећују наше становништво и нашу земљу. Ипак, контрола је пооштрена, нема примања никога ко је прошао нашу територију и прихваћен од стране друге државе", рекао је Вулин.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи