Велика Британија са милион евра помогла обнову насипа

Амбасадор Велике Британије Денис Киф рекао је у Лазаревцу да су обновљена 24 насипа на рекама колубарског слива.

Влада Велике Британије је са око милион фунти (1,3 милиона евра) финансирала пројекат "Помоћ Србији у обнови од последица поплава - рударски басен Колубара".

На обележавању завршетка тог пројекта, којем је присуствовао и министар енергетике Александар Антић, Киф је рекао да су обновљена 24 насипа на рекама Колубара, Пештан, Лукавица и Турија.

Киф је рекао да је пре мање од две године општина Лазаревац претрпела велику штету, јер је било поплављено око 300 хектара земље и погођено више од 500 домаћинстава.

Британски дипломата је додао да је било оштећено и 1.100 метара насипа.

Како каже, процењена је штета од 2,6 милиона евра, а била је угрожена и производња угља у РБ Колубара, која даје 75 одсто укупних количина угља у Србији и обезбеђује око 50 одсто електричне енергије.

"Овај пројекат је потврда снаге билатералних односа Србије и Велике Британије", оценио је Киф.

Антић је захвалио Кифу на помоћи Велике Британије истичући да је Србија уз подршку пријатеља из иностранства за пројекте који су урађени и оне који се сада приводе крају обезбедила око 100 милиона евра.

"Тих 100 милиона евра су велика гаранција да је Србија данас далеко безбеднија од поплава и да онакве сцене више никада нећемо видети на територији наше земље", истакао је Антић.

Навео је да се 2014. око 200 милиона кубних метара воде излило на површинске копове.

Како је истакао, Влада Србије је у веома тешкој ситуацији показала да може да решава проблеме и успела да обезбеди енергетску стабилност земље.

"Показали смо да можемо да будемо солидарни када је тешко, као и да имамо снагу и стручњаке да се изборимо са таквом ситуацијом", нагласио је Антић.

У оквиру пројекта који је финансирала Велика Британија израђени су кључни налази Извештаја о наученим лекцијама из поплава у мају 2014. и Локални оперативни план за одбрану од бујичних поплава на водотоковима другог реда на територији општине Лазаревац за 2016. годину.

Тај пројекат је спровела Канцеларија УН за пројектне услуге УНОПС у сарадњи са Јавним водопривредним предузећем "Београдводе".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи