Истиче рок за плаћање пореза на имовину

Рок за плаћање прве рате пореза на имовину у овој години истиче у среду. Због празничних дана, последњи дан за уплату без казнених камата је 17. фебруар. Уз подсећање да се прва рата плаћа у висини последње прошлогодишње, нова пореска решења надлежни најављују до почетка маја.

Пореска решења уз која ће Град више приходовати а већина грађана мање плаћати, јесу оно што очекује Београђане.

До тога се стигло изменом зона, вредности квадрата и амортизације. Чак 42 одсто мање задужење могу да очекују власници станова у близини Макиша, који из друге прелазе у пету зону. Због другачијег вредновања старости објеката, шири се круг оних за које ће порез бити мањи.

"Анализама које смо ми радили, а радили смо их доста ове године, ми очекујемо да буде најмање негде око 60 посто објеката, што је у номиналном износу отприлике 450-500.000 објеката", каже Славица Гвоздић из Управе прихода града Београда.

И у Крушевцу, Крагујевцу, Панчеву, Јагодини... сличном математиком, неки власници станова биће у плусу, други у минусу. Свим местима заједничко је то што су задовољни наплатом пореза у прошлој години.

"Наши планови су заиста били реални, читав разрез пореза за 2015. од физичких лица је наплаћен. Наравно, то не значи да су сви обвезници платили порез, ту је ушао и дуг заједно са каматама, али у суми сав разрезан порез је наплаћен", каже Мирјана Милановић из Управе прихода града Крушевца.

Јагода Шнеле из пиротске управе прихода каже да је порез на имовину остварен са 122 одсто, више него идеално је планирана приходна страна по том основу.

Добар тренд наплате пореза у Шапцу кулминирао је у јануару, када је наплаћено три пута више него јануара прошле године. Уместо осам у касу је стигло 25 милиона динара. То је резултат одлуке градских власти да се сав новац наплаћен у селима тамо и врати.

"Оваквом одлуком Град Шабац гарантује селима слободу, слободу да одлучују о свом новцу. Ја сам сигуран да једино они могу да донесу најбоље одлуке за своје село", наводи градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Мачвански пример потврђује тезу стручњака да је за добру наплату пореза на имовину важно да грађани знају како се тај новац троши. На тај начин расте број оних који плаћају и отвара се простор за смањење пореза.

И казнена политика иде у том правцу. Од 1. јануара због кашњење у плаћању, више нам не прети казна од чак 50.000 динара. Изменом закона она је укинута, највећа казна сада је 5.000 динара. И порезници су сагласни да је она примеренија али и довољно подстицајна за грађане да не касне са плаћењем пореза на имовину.

За оне који закасне, добра вест је да је, после снижавања референтне камате Народне банке, нижа и затезна камата.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи