Весић: Закон о становању уводи ред у одржавање зграда

Градски менаџер Горан Весић посетио је станаре зграде у Булевару деспота Стефана 68б, чији је улаз проглашен за најлепше сређен у Београду и поручио да тако зграде треба да изгледају после усвајања Закона о становању.

Станари у Булевару деспота Стефана 68б су се самостално организовали и обновили лифтове и видео-надзор, уредили заједничке просторије, ходнике и улаз, па чак и основали сопствену библиотеку.

"Ово говори да се све може кад постоји добра воља и кад се људи сами организују, и колико је важно да људи желе да њихова зграда изгледа боље", рекао је Весић.

Како је навео, дошао је на позив станара како би пронашли заједничко решење за локале у близини, где је некада био престижни тржни центар.

"Грађани су показали иницијативу да заједно нађемо решење, да локали добију другу намену, како би све било уређеније. То ћемо радити наредних месеци, видећемо шта можемо да урадимо, да локали не буду празни, али да имају функцију у вези са зградом", рекао је градски менаџер.

Весић је истакао да зграда у Булевару деспота Стефана 68б на најбољи начин показује како треба да изгледају зграде после усвајања Закона о становању, наводећи да је Град и иницирао доношење тог акта, како би се увео ред у одржавању зграда.

"Нажалост нема пуно оваквих зграда, више је оних које су лоше. Имамо око 10.000 зграда које се не одржавају, које нико не чисти, не брине о лифтовима...", рекао је градски менаџер, додајући да је цена стана у улазу 68б за око 300 евра већа него у суседним зградама, само зато што станари сами воде рачуна о свом улазу.

Весић је објаснио да је по новом закону обавезно организовање скупштине станара, а у случају да се то не уради, зграда ће добијати привременог управника, ког поставља локална самоуправа.

Професионални управници ће морати да имају лиценцу, тако да ће се тим послом бавити они који су квалификовани, додао је градски менаџер. Регистар професионалних управника ће се налазити у Привредној комори Србије.

Весић је указао да у главном граду постоји озбиљан проблем са фасадама, лифтовима и равним крововима, углавном због старости објеката и додао да је законом предвиђен јавни интерес одржавања фасада, што омогућује да се пред грађане изађе са програмима, уз давање дела новца за ту намену.

Председница Скупштине станара улаза 68б Биљана Вукосављевић се захвалила градском менаџеру што се одазвао само три дана након упућеног позива, иако они, како је рекла, о свом проблему обавештавају надлежне већ четири године.

"Простор би могао да буде искоришћен за пензионере или децу", предложила је Вукосављевићева и додала да су комшије сложне, иако их у 156 станова има 500.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи