Читај ми!

"Петница" у корак с трендовима у науци, потребни спонзори

У Истраживачкој станици "Петница" прошлог викенда почела је нова, овогодишња сезона програма. Учествоваће око 1.500 талентованих средњошколаца одлучних да за своје образовање учине све што могу.

Програмски директор "Петнице" Никола Божић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је у "Петници" скоро подједнако интересовање за природне, друштвене и техничке науке.

"Некада је веће интересовање за астрономију, генетику, археологију, зависи и од глобалних дешавања у науци. Претходних десетак година број пријава и полазника распоређен је равноправно", рекао је Божић.

Иако су из угла родитеља природне науке перспективније, полазници размишљају о интересовањима, а за то им, каже Божић, перспективност није важна.

"Ми се трудимо да пратимо интересовања полазника и глобална дешавања", каже Божић и истиче да су претходних година уведени програми о климатским променама и моделовању финансијских тржишта.

У "Петници" је и све више ђака из земаља бивше Југославије. "Десет до петнаест одсто полазника чине ученици из земаља бивше Југославије, они су потпуно равноправни и добродошли", наводи Божић.

Ђаке уче и да буду успешни у другим сферама живота. Унапређује се критичко размишљање, процена и селекција информација. "Радујемо се што не заврше сви у науци, морамо да имамо успешне људе и у другим сферама живота", каже Божић.

Кроз "Петницу" је за 35 година рада, прошло 50.000 талентоване деце. Има их, истиче, највише у науци, али су многи и у бизнису, финансијама, неки су и у политици, док су неки уметници.

Неки полазници су отишли у иностранство, а многи и остали тамо. Други се, међутим, баве науком на нашим институтима, рекао је Божић.

Петници су потребни нови спонзори. "Неки спонзори се повлаче, тражимо нове. Само до летњих програма имамо средства. Надамо се новим спонзорима", закључио је Божић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи