Иранац Мађид Самиј – ментор српским неурохирурзима

Један од водећих светских неурохирурга Мађид Самиј, пореклом Иранац, добио је златну медаљу за заслуге од Републике Србије као велики ментор својим колегама. Доктор Самиј је оперисао пацијенте из Србије, делио знање са српским лекарима и интензивно помагао набавку медицинске опреме.

Неурохирург Маџид Самиј каже да Србија има дугу историју у развоју неурохирургије и да је помогао да нове технологије из те области стигну у нашу земљу.

"Био сам на вашим универзитетима где се неурохирургија изучава и видео сам да се нове генерације брзо повезују са целим светом. Неурохирурзи у Србији имају своја удружења, али су они повезани и са неурохирурзима у Грчкој, Турској, Бугарској, Румунији, Аустрији", каже Самиј.

Истиче да смо постали велика заједница неурохирурга, што је важно за ширење знања.

"У томе и јесте тајна што је квалитет и ниво развијености неурохирургије у Србији на светском нивоу", наводи Самиј.

На питање како објашњава то што је у самом врху светске науке велики број иранских научника, добитника највећих светских признања - као што је он и математичарка Мирјам Мирзакани, Самиј каже да је то питање важно за разумевање тајне иранског народа. Та тајна је, каже, у породици, најважнијој ћелији друштва.

"Највећа жеља родитеља је да се њихово дете школује и заврши факултет. То постоји у свим земљама, али је то највећи разлог због којег Иран данас има готово пет милиона студената и због чега је међу њима чак 66 одсто девојака. Оне чине чак 70 одсто студената природних наука у Ирану, који много улаже у научни развој и образовање младих", каже чувени неорихург. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи