Када се маме одлуче да постану предузетнице

Бити мама значи имати више него довољно посла. Али обично не и довољно новца. Када томе додамо да је мајкама са малом децом теже да пронађу посао, није чудно да су неке маме одлучиле да посао себи створе саме.

Јелена и њен муж добили су отказе у истом дану. Троје деце и рачуни не могу да чекају - сами су морали да покрену нешто и то одмах.

"То је jедан мали породични посао. Свима су нам руке у тесту, сви месимо, спремамо, продајемо на пијаци, сви смо укључени у све фазе посла", каже Јелена Ђурђевић из фирме "Колачићи Ђ".

Да није лако бити сам свој газда, сматра Александра Љубенковићиз фирме "Принцес Анђела тортице". Када је после 17 година остала без посла, торте и колаче почела је да прави и дању и ноћу.

"Сигурно да породица у неким сегментима трпи. Овај посао радите када имате поруџбину, ви морате то да урадите, да ли је поноћ или три ујутру - то никога не треба да брине, значи он мора да добије торту или шта је већ пожелео", каже Александра.

Да постану предузетнице маме одлучују из различитих разлога и свака одлучи да производи оно што најбоље уме, али све оне кажу да су најважнији храброст, рад и подршка породице.

Управо онаква какву имају и две маме које уз децу стижу да раде и два посла - један осам сати дневно, други колико мора и када треба.

"Посао маме је можда најтежи, редован посао одузима највише времена, а овим послом се бавим кад се вратим са посла, завршим ствари око детета и кад оно заспи ја почињем да радим дизајн за нове корпе, одговарам на мејлове", каже дизајнерка Маријана Михалачки Јакшић.

Специјални педагог Ана Гајић каже да су у последњих шест месеци, како је посао кренуо да се развија, укључили и децу.

Да у њима има предузетничког духа, многе запослене маме открију зато што морају.

"Истраживања показују да скоро 80 одсто жена које су постале предузетнице су предузетнице зато што су то морале да ураде, зато што су остале без посла или када су остале у другом стању или када су се вратиле са породиљског", каже Јована Ружичић, директорка "Центра за маме".

Када се упусте у тржишну трку многе од њих не знају шта их чека. Мала помоћ била би добродошла.

"Да се поштују закони Републике Србије који су заиста сјајни - али само на папиру, труднице не би смеле да добијају отказе. Друго решење којим бисмо подстакли више мама и људи је да направимо мрежу подршке", каже Ружичићева.

Док се чека једно и друго, сви би предузетници пожелели и треће – пореске олакшице, макар привремене, да посао крене. А када је мама предузетницама добро, добро је и деци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи