Седам студијских програма за 90 кадета на Војној академији

Министарство одбране објавило је Конкурс за упис у Војну академију и Медицински факултет Војномедицинске академије Универзитета одбране у Београду и у Војну гимназију за школску 2016/2017. годину. Ове године биће уписана и друга генерација Средње стручне војне школе.

У следећу школску годину, десети пут биће уписане и девојке. До сада је официрски чин стекло њих 200 и већ раде у јединицама Војске Србије. Тренутно се на Војној академији школује 650 кадета, а четвртину чине девојке.

Кадет Катарина Гајић је на другој години. Каже да се одлучила за тај позив јер воли своју земљу, а за смер ПВО јер јој је одувек била жеља да носи плаву униформу.

Војна академија гарантује запослење, официри имају могућност напредовања у каријери.

"Што се тиче услова заиста су у односу на остале факултете много бољи зато што смо овде сви заједно, можемо да се допуњујемо у знању, помажемо се често. Услови за консултације су одлични", каже кадет Филип Јовановић.

У наредну школску годину на Војну академију ће бити уписано 90 кадета на седам студијских програма.

Начелник кадетске службе на Војној Академији потпуковник Урош Домазет каже да кадете пре свега школују да буду официри, а поред тога они добију и одређена звања.

"То су дипломирани инжињери електротехнике, дипломирани инжињери машинства, логистичког инжињерства, дипломирани економисти, дипломирани инжињери саобраћаја", каже Домазет.

За упис у Војну гимназију последњих неколико година јавља се више од десет кандидата на једно место. Ове године биће уписано 120 ученика, а у Средњу стручну војну школу 60 ученика.

"Тај први део селекције за средњу стручну војну школу реализоваће се у интернету војне гимназије од 28. до 31. марта а за Војну гимназију од 14. до 28. априла. Други део селекције подразумева психолошку процену кандидата и трећи део селекције медицинско здравствена процена а резултати су 10. јуна", каже  начелник Одељења за наставу Војне гимназије капетан корвете Мирослав Ћитић.

Медицински факултет ВМА који школује будуће војне лекаре уписаће 25 кадета. На Војну академију моћи ће да се упишу и цивили као самофинансирајући студенти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи