Читај ми!

Вучић: Од Карађорђа смо научили етику а од Милоша политику

Поводом Дана државности, у Крагујевцу, првој престоници обновљене Србије, одржана је свечана академија под називом "И Универзитет...и књига". Срби су имали веру када су доносили две најважније одлуке у историји - да буду слободни 1804. и да ту слободу озаконе 1835. године, навео је премијер Александар Вучић на академији.

У згради Старе скупштине, у присуству многобројних гостију, представника дипломатског кора и министара у Влади Србије, о значају и дометима Сретењског Устава говорио је председник Владе Александар Вучић.

"Ако је Карђорђе био слобода, Милош Обреновић је био држава, на Карађорђу само научилишта је етика, на Милошу шта је политика", рекао је премијер Александар Вучић.

"Карађорђе је поступао херојски, Милош историјски, па ако се морало, радио је и испод личног и народног достојанства, али народ Србије и Србија су увек у тим ситуацијама били на добитку", приметио је Вучић.

Објашњавајући како је поступао Милош Обреновић, навео је да се трудио да увек народ што дуже држи у миру, те да је лукавством добијао уступке за свој народ и државу.

"Избегавао је битку с царским војскама кад год је могао, није желео да дозволи борбе које би донеле поразе народу, имао је урођену способност оријентације, а сељачком лукавошћу, мудрошћу и бригом за Србију успевао је земљу да сачува", поручио је премијер.

Приметивши да је непогрешиво знао кад треба попуштати, а кад затезати, окарактерисао је Милоша као рођеног вођу масе, правог народног трибуна.

"Био је аутократа, а то је нешто у чему су Срби увек додатно претеривали. Причало се о страшном Милошу, чак је и он волео да се о њему тако прича, јер веровао је да само ако се народ држи у стези може много да се постигне", навео је Вучић оценивши да је, кад је дошло време да се доноси устав и тадашњи владар Србије донео и једну револуционарну одлуку - бирајући између племства и раје одлучио је да спахилуци треба да припадну онима који на земљи раде.

А Сретењски устав, додао је, као модеран европски акт, делимично је ограничио књажеву власт. 

Премијер је навео да говори о Карађорђу, Милошу и о модерној Србији и ономе пред нама.

Како је рекао има само једну обавезу, а то је да говори о вери коју је један православни народ имао када је доносио две најважније одлуке у историји - прву 1804. да хоће да буде слободан и другу 1835. да хоће ту слободу да озакони и створи државу.

Истакао је да морамо да будемо фасцинирани јер тај народ никакав рационалан разлог за слободу није имао.

Александар Вучић је рекао да су се људи стотинама година рађали са свешћу да могу да живе само после смрти и да су се у том тренутку појавили они који су поверовали и који су убедили друге да поверују.

Подсетио је да смо "маштали славу у историји и покушавали да будемо старији него што јесмо и измишљали државе и нације које је требало да буду веће од оне коју смо сами створили.

"О цени коју смо зато платили данас нећу и не могу ни да причам, превише је велика превише би времена одузела, данас није ни важно", рекао је председник Владе Србије.

Карађорђе је велики јунак, био је најхрабрији Србин, подигао је револуцију, славиће га генерације Срба.

Свечана академија почела је химном Републике Србије. "Више је од свих прирастао за срце", приметио је премијер.

Стара Скупштина налази се на ивици порте крај старе Милошеве цркве, један од најзначајнијих споменика културе у овом делу Србије. У време када је Крагујевац био престоница Србије, у порти крај Милошеве цркве одржаване су седнице првих народних скупштина.

Подношени су извештаји о стању и раду у народу, бирани депутанти за Цариград и Петроград, састављане дипломатске ноте за султана или руског цара и расправљало се о важним питањима у првој половини 19.века.

У Старој скупштини која је подигнута у време прве владавине кнеза Михаила Обреновића најзначајнија седница Скупштине одржана је на Сретење 1835. године, када је Србија добила први демократски Устав, Сретењски Устав, чији је творац био кнежев секретар Димитрије Давидовић.

Свечаној академији присуствије и више дипломата, међу којима и амбасадор Кине Ли Манчанг.

Обраћајући се грађанима Крагујевца, премијер Вучић поручио је да за лаке мере нису потребни ни премијер, ни држава, већ само неодговорна власт. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи