Селаковић: Јачамо судство

Наставићемо рад на јачању судства у Србији и на бољим условима за рад, који ће довести и до бољих резултата рада у правосуђу, поручио је министар правде Никола Селаковић на отварању нове зграде Прекршајног суда у Рашкој, прве зграде суда коју је држава подигла од 1996. године.

"Судови и јавна тужилаштва су јавно лице државе, а ми смо то лице почели да чистимо, умивамо и сређујемо и да га показујемо у његовом пуном сјају. Има ту симболике што смо то почели да радимо баш у Рашкој, нека то буде мала коцкица мозаика дуга који имамо према прецима и онога што треба да оставимо потомцима", рекао је Селаковић и поручио да никакви избори неће омести тај план.

Вредност новоизграђене зграде површине скоро 400 квадрата износи више од 31 милион динара.

Селаковић је истакао да је у прошлој години оспособљено, адаптирано и прилагођено најсавременијим условима рада преко 17.000 квадратних метара корисног простора, а да ће до краја 2017. године тај број бити скоро утростручен.

Наводећи да је 2014. и у 2015. у изградњу, адаптацију и ревитализацију правосудне инфраструктуре уложено око 17 милиона евра, министар правде је напоменуо да ће се у 2016. доћи до 10 милиона евра буџетских средстава.

"Потпуно сам уверен да, ако будемо наставили овом динамиком, коју не могу да омету никакви избори, јер смо власт која ради у интересу промовисања интереса грађана, да ћемо на јесен ове године ући у радове потпуне реконструкције и обнове Палате правде у Савској улици у Београду. То ће бити први радови на том објекту после 45 година", истакао је Селаковић.

Подсетио је и да су током 2012. године урађене две зграде, у 2013. шест, те да је зграда Прекршајног суда у Рашки прва зграда суда коју је држава подигла после 1996. године.

Селаковић је најавио да ће у овој години бити започета изградња два нова окружна затвора, у шта ће из повољних кредитних линија бити уложено преко 35 милиона евра, да ће у првој половини ове године започети и изградња потпуно нове зграде Привредног и Прекршајног суда у Ужицу, Прекршајног суда у Пожаревцу и Панчеву, адаптација судова у Сомбору, Краљеву, да ће бити завршена и обнова Палате правде у Катанићевој улици у Београду...

Министар правде је поручио и да данас правна држава, од како су од пре две године Министарство правде и МУП као два министарства близанца у много бољој комуникацији и сарадњи, функционише значајно боље, да је то још увек далеко од онога што се жели постићи, али да ће се из дана у дан поправљати.

"Доказ томе је и ова зграда, јер нигде сарадња између полиције и судова није видљива него када је реч о прекршајима", истакао је Селаковић.

Отварању зграде присуствовао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који је грађанима поручио да је најјефтиније поштовати закон, а да је резултат рада у претходном периоду мањи број прекршаја, поготово када су у питању саобраћајни прекрешаји.

То, како је навео, показује да људи схватају значај поштовања прописа и одговорније вожње, али и резултат политике превенција, упозоравања, едукације грађана.

Истакао је и да је заједнички рад МУП-а и Министарства правде у броби против криминала и корупције обележило 2015. и да је уверен да ће то обележити и 2016. годину, те даје сарадња МУП-а и тужилаштва неупоредиво боља, као и сарадња између два министарства.

"То показује колико држава може када ујединимо снаге, када смо јединствени, колико криминалци треба да страхују, а да обичан народ живи нормално", казао је Стефановић.

Председница Прекршајног суда у Рашки Зорка Марић захвалила се министрима и УСАИД на помоћи и подршци да тај суд добије нову зграду.

"Посебну захвалност дугујем министру Селаковићу који је препознао са својим тимом потребу Рашке да добије овакво здање. Немојте ме схватити погрешно, али у оваквој ситуацију мислим да су речи сувишне", рекла је Марић, наводећи да ће тај суд радити сада у много бољим условима.

Напомиње да је територија коју покрива суд у Рашки специфична.

"Самим тим што се налази у близини ЈЗТП Јариње и што је ово једно транзитно подручје. Успећемо да у оваквим условима заиста постижемо много боље резултате", рекла је Марић.

Прекршајни суд у Рашки сврстава се у категорију оптерећених судова са просечним приливом од 1.500 нових предмета годишње. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи