Дечје играонице полигон за сумњиву зараду

Контрола инспекције у играоницама за децу показала је да више од 20 одсто запослених ради на црно. Послодавци избегавају да закључе уговор о раду и да раднике пријаве на обавезно социјално осигурање, неретко и да региструју фирму. У Инспекторату рада кажу да је циљ да се што више њих уведе у легалне токове.

Да ли су играонице, осим за дечју игру, полигон и за зараду у сивој зони, појачано је контролисала Инспекција рада.

"Била нам је контрола и потврдила да испуњавамо све прописе, што је нама важно јер нам је безбедност деце на првом месту", каже Милица Вукотић из играонице "Зира".

За само три дана откривено је 18 нерегистрованих играоница широм Србије и у њима шест радника на црно. У осталима које су контролисали, од 764 запослена, 163 није било пријављено. У 12 играоница инспектори су затекли само власника.

"Када затекнемо нерегистровани привредни субјект, инспектор моментално доноси решење о престанку рада и налаже да се изврши регистрација. То је оно што је најбитније, да сви уђу у легалне токове.", објашњава директор Инспектората рада Бојан Јоцић.

Играонице које изиграју државу нуде нижу цену услуге. То што су нелојална конкуренција онима који измирују све обавезе, мањи је проблем од упитне безбедности деце на таквим местима.

"Ако би се догодио неки случај, а они се догађају, ти објекти немају нити план евакуације нити провере безбедности, ни лице које је задужено за такве ствари, нити може да се провери да ли имају све то", напомиње Марија Петровић из Центра за права детета.

Од казнене политике, уверени су стручњаци, држави се више исплати стимулативна - смањење фискалних и парафискалних намета. Нарочито онима који се тек упуштају у предузетништво. Играонице су примамљив бизнис, али ни улагања нису мала.

"Држава треба да примени рецепте које су примениле и друге државе које су имале много незапослених, а то је да улауак у посао има што мање оптерећења, па држава може да прати да ли је неко после одређеног времена развио посао и онда он како посао напедује, може да уђе у неке друге порески разреде", каже консултант Драгољуб Рајић.

Инспектори су током јануара открили 23 нерегистроване фирме у различлитим областима. Осим једне, све су накнадно легализоване, а власници су пријавили и раднике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи