Читај ми!

Деца која чекају трансплантацију увек на оку лекара

Да би пацијенти којима је потребна трансплантација матичних ћелија имали шансу да добију неопходно лечење потребно је и да у Националном регистру давалаца коштане сржи буде што више грађана. Тренутно је у регистру пет и по хиљада људи. Важно је и што је Србија члан Светског регистра који броји више од 25 милиона давалаца, па спас за наше грађане често стиже и од непознатих људи из света.

У Стерилном блоку Института за здравствену заштиту мајке и детета у овом тренутку су шестомесечна беба и још двоје деце. У ишчекивању трансплантације, увек на оку сестрама и лекарима у посебним условима, заштићени од свега што би им додатно погоршало стање.

Професорка Драгана Вујић из Центра за трансплантацију коштане сржи Института за мајку и дете каже да су од почетка године урадили четири трансплантације, а да већ у понедељак крећу у обраду за наредне трансплантације.

"И у марту имамо најављено допремање матичних ћелија, односно косне сржи од добровољних давалаца из светског регистра", наводи Вујићева.

Ово је једина установа у нашој земљи у којој се деци раде трансплантације матичних ћелија. Од 1997. године када су имали прву, урађена је 221 интервенција.

Трансплантација матичних ћелија помаже код неких облика акутне леукемије, рака лимфних жлезда, појединих урођених болести и код неких облика рака.

"Наши резултати апсолутно одговарају резултатима и подацима из литературе. То варира од болести до болести и у појединим групама болести имамо преживљавање и преко 80 посто. Не само преживљавање, него и излечење", истиче Драгана Вујић.

Да не путују од куће до болнице оболела деца са родитељима бораве и у Родитељској кући.

Мајка оболелог дечака каже да су у Родитељској кући од јуна и да им то много значи.

"Овде можемо да кувамо, играмо се, постоје ликовњаци, звончице, дружи се са осталом децом", прича мајка оболелог дечака.

Ирина Бан из Удружења родитеља деце оболеле од рака "Звончица" каже да су у Родитељској кући већина пацијенти стерилног блока за трансплантацију и да они имају приоритет.

"Овде тренутно имамо троје деце, која, или чекају, или су дошла са транспантације, али капацитет је осам породица", каже Ирина Бан.

Лечење је дуготрајно па је Министарство здравља прихватило иницијативу Националног удружења родитеља деце оболеле од рака да измени Закон о здравственом осигурању.

"Да родитељи буду све време на боловању без ограничења, колико год је дете болесно и да добијају сто посто плаћено боловање", каже министар здравља Златибор Лончар.

Надлежни кажу и да је држава већ одредила 15 милиона динара за наставак изградње банке матичних ћелија при Институту за мајку и дете.

Неопходно је 90 милиона динара како би банка у којој ће сви моћи да оставе ћелије које некоме значе спас, била завршена и опремљена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи