Читај ми!

Татјани Ћитић Повеља "Теодор Павловић" за информисање

Уредништво "Српских недељних новина" - гласила српске заједнице у Мађарској, саопштило је да је Татјана Ћитић, одговорни уредник Програма за дијаспору Радио-телевизије Србије - РТС САТ и канала РТС 3, први добитник Повеље "Теодор Павловић", за допринос унапређењу информисања у Србији и њеном расејању.

Признање, које ће српски недељник у Мађарској од сада додељивати сваке године, установљено је поводом 180 година од оснивања Сербског народног листа, претече Сербских народних новина, чију традицију баштине Српске недељне новине. Оснивач и уредник Сербског народног листа, који је касније променио име у Сербске народне новине, био је Теодор Павловић.

У образложењу уредништва српског недељника у Мађарској, каже се да је Татјана Ћитић, својим дугогодишњим радом у Радио-телевизији Србије значајно унапредила српски медијски простор, а посебно информисање Срба у региону и дијаспори.

Програм РТС-а за дијаспору, на чијем је челу, већ годинама путем сателита свакодневно емитује информативне емисије намењене нашем расејању, али такође упознаје и гледаоце у Србији са новостима у региону и дијаспори. Проток информација о свакодневном животу, успесима и проблемима Срба изван матичне државе, омогућен је и на веома читаном подсајту РТС-а за дијаспору, чиме су медијски садржаји редакције коју води Ћитићева, постали доступни најширем кругу гледалаца и читалаца, истиче се у саопштењу Српских недељних новина.

Резултати таквог ангажовања добитнице овогодишњег признања Српских недељних новина и њених колега, огледају се у бољем упознавању Србије са животом и потребама вишемилионске популације која живи изван њених граница и бржем решавању њених проблема, наводи се у образложењу уредништва.

Теодор Павловић, чије име носи Повеља, рођен је 14. фебруара 1804. године у банатском селу (Карлово Драгутиново, данашње Ново Милошево). По завршетку основне школе отац га је, приметивши код сина таленат и жељу за учењем, послао на даље школовање. Гимназију је учио у Хацфелду, Темишвару, Великој Кикинди, Сегедину и Сремским Карловцима. Завршне разреде положио је у Сегедину, а потом је прешао у Пожун, где је завршио правни факултет.

Основао је Сербски народни лист, чији је први број изашао 1. јула 1835. године у Будиму. Лист је касније променио назив у Сербске народне новине, а то гласило је, са краћим прекидима, излазио до 1849. гдоине.

Павловић је био уредник Летописа Матице српске, у периоду између 1832. и 1841. Секретар Матице српске постао је фебруара 1837. године. Његовим посредовањем, Матици српској приступили су Сава Текелија, Јован Нако, барон Федор Николић од Рудне, Петар Чарнојевић, владика Платон Атанацковић, кнез Михаило Обреновић, митрополит Стефан Станковић, епископ Евгеније Јовановић, Алекса Симић итд.

Умро је у педесетој години живота, 12. августа 1854. у родном месту, где је и сахрањен.

Повеља "Теодор Павловић" добитници ће бити уручена на посебној свечаности у Будимпешти, у мају ове године, када и Књижевна награда "Милован Видаковић". То признање припашће победнику традиционалног конкурса Српских недељних новина за најбољу кратку причу на српском језику, који је отворен до краја фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи