Село Мол напуштају и млади и стари

Војвођанско село Мол некада је било познато познато по фабрици "Зора" за прераду воћа и поврћа, першуну и шаргарепи, производњи скијашких рукавица, 40 кафана и салашима. Из њега сада одлазе и млади и стари. Број ђака је, у односу на пре 50 година, преполовљен. Ипак, има и оних који су се одважили да се врате и помогну да село оживи.

Педесетих је Мол, причају мештани, у поређењу са другим селима изгледао као велеград. Данас једина фабрика која је запошљавала 800 радника ради смањeним капацитетом, земљорадничка задруга је пред затварањем, дом културе пропада празан.

Осамдесетих је у овом селу на Тиси живело 7.500 душа. Мол данас има 6.000 становника. Свако треће домаћинство се затвара, а куће се продају за свега пар хиљада евра.

"Млади напуштају масовно, одлазе у иностранство. Они не желе да чекају да ће им бити боље сутра, прекосутра, 2020", прича члан Савета МЗ "Мол" Огњен Томић.

Мол преживљава од пољопривреде, а неколико приватника запошљава мање од 100 радника.

"Овде нема ништа где се излази, али на пример у Ади, Сенти, Бечеју се може наћи место где могу млади да изађу", каже Андреш Денковић.

Да за Мол има наде пример су три даме које су се са породицама вратиле коренима. Изабела Чорић је 15 година живела у седам држава. За то време је радила у струци, као васпитач, добила породицу. Ипак, вратила се на Тису. Сада ради у школи за одрасле, а Молчанима је отворила прву послатичарницу.

"Видела сам свуда какав је живот, али ипак је то мој крај, родитељи су ми ту, ту сам нашла неки свој мир", наводи Изабела Чорић.

Снежана Дошић, сада директорка школе у Молу, до јуче професор у Будимпешти.

"За тих 12 година сам урадила шта сам мислиа да треба да урадим, урадила сам неку своју мисију и више није било неких изазова, а и мислила сам да је овде сазрела ситуација за повратак", сматра директорка ОШ "Новак Радонић" Мол Снежана Дошић.

Софија Врбашки је после живота у Новом Саду одлучила да у Молу отвори фарму са 160 крава.

"Проценили смо да бисмо се овде најбоље снашли, ово је породични живот, породични посао", закључује пољопривредница Софија Врбашки.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи