Упозорење на неконтролисану употребу антибиотика

Министарство здравља Србије поново је упозорило на опасност неконтролисане употребе антибиотика наводећи да од бактеријских инфекција сваке године у Европи 25.000 људи изгуби живот.

Министарство је у саопштењу истакло да је на Министарској конференцији о антимикробној резистенцији (АМР) у Амстердаму, на којој су учествовали министри здравља и пољопривреде земаља Европске Уније, упозорено да повећање отпорности бактерија подрива здравствени систем, полако али сигурно.

На конференцији, која је одржана 10. фебруара, министарка здравља Холандије Едит Шиперс рекла је да је пуно тога урађено на изради документа, а да је сада време за акцију.

На конференцији је истакнуто да је неопходно залагање влада држава да се покрену активности и предузму мере за сузбијање антимикробне резистенције и још снажније подрже иницијативе Европске уније која је израдила Акциони план и Светске здравствене организације која је прошле, 2015. године, усвојила Глобални акциони план о АМР-у.

Посебно је налашено да је потребан јединствени приступ у решавању овог проблема који повезује здравље људи, животиња и здравље животне средине, наводи се у саопштењу.

Министарство подсећа да је 18. новембра прошле године покренуло Кампању за рационалну употребу антибиотика и најавило израду националне стратегије и акционог плана у складу са Глобалним акционим планом о АМР-у Светске здравствене организације.

Кампања обухвата и израду новог националног водича добре клиничке праксе за употребу антибиотика, јачање капацитета националних референтних лабораторија за етиолошку дијагнозу болничких инфекција и низа других мера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи