Читај ми!

Дуг пут до лакше ђачке торбе

У средњим стручним школама користе се уџбеници стари више од 20 година. Нови закон о уџбеницима требало би да реши вишедеценијски пробелем. Ипак пут до модернијих књига води преко стандарда квалитета уџбеника које је на прошлој седници Национални просветни савет одбио да усвоји. На план уџбеника који препоручује мањи обим школских књига бројне су примедбе, каже за РТС председник Савета Александар Липковски.

Наведене примедбе и стандарди прослеђени су на дораду Заводу за унапређење квалитета образовања, каже за РТС Александар Липковски. 

"Те су примедбе уграђене у нову верзију стандарда. Ја се надам да ће та нова верзија стићи после ових државних празника, дакле у среду. Ја се надам да ће на следећој седници бити усвојено", сматра Липовски. 

Чека се на усвајање плана уџбеника, којим се препоручује број страна по уџбенику и предмету, да ли се можемо надати лакшим школским торбама, да ли мислите да је преобимно градиво?

План уџеника има одређене мањкавости, тичу се највише две ствари. Пре свега, укидања радних свески, већина чланова НПС-а сматра да радне свеске барем у одређеном обиму треба сачувати. Друго, препоручени број страна је нешто што наилази на одређене проблеме. Наиме, препоручени број страна је сувише мали, када погледате у добром броју случајева, не у свим, али када погледате преглед одобрених уџбеника који су сада у функцији, видите да препоручени број страна је доста испод максималног броја страна одобрених уџбеника, што значи да ће бити тешко и ауторима и издавачима да се држе препорученог броја страна. Мислим да ћемо ту имати највише примедби. 

Који су кључни проблеми по вама у нашем просветном систему? 

Један од проблема је и комуникација са другим просветним органима. Неопходно је наравно да и Скупшина подржава рад НПС-а. Нажалост, од одбора или боље рећи председника Одбора за образовање Скупштине Србије Александре Јерков је дошао директан напад на председника НПС-а, који нажалост не улива наду да ћемо са Одбором за образовање сарађивати на одговарајући начин. Надам се да ћемо ипак тај непотребан сукоб превазићи и да ћемо сарађивати. 

Који су приоритети Националног просветног савета у наредном периоду? 

Могу у своје име да кажем да је главни проблем у просвети недостатак финасијских издвајања. Већ годинама се декларативно говори о повећану издавања из бруто националног дохотка за просвету. У развијеним европским земљама тај проценат издвајања из БДП-а за образовање се креће од шест до осам процената. Док не достигнемо тај проценат, макар на нивоу шест посто, ми не можемо очекивати никакав бољитак у просвети. Није природно, није добро и није никако одрживо да просечна плата наставника у школи буде мања од просечне плате у Србији. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи