Читај ми!

Фалсификоване новчанице све чешће при готовинском плаћању

Полиција и Специјално тужилаштво у протеклих неколико месеци ухапсили су чланове организоване криминалне групе која је у Србији правила фалсификоване доларе. Том приликом заплењено је 5.000 лажних новчаница у апоенима од 100 долара. Пракса је показала да криминалци не раде по поруџбини, већ штампају фалсификате па их онда нуде на црном тржишту.

Фалсификовани новац који је криминална група штампала у Србији откривен је у државама бивше Југославије и у Румунији, а у Чешкој је прошлог септембра ухапшено двоје осумњичених са 1.300 лажних новчаница од 100 долара.

Пракса је показала да се такве новчанице убацују у легалне токове приликом плаћања у готовини, а да се избегава замена у мењачницама.

Фалсификовање захтева учешће већег броја људи почев од организатора и финансијера, преко специјалисте штампарске и графичке струке, до кријумчара и дистрибутера.

Дејан Растовић из СБПОК-а каже да је најтеже фалсификаторима да дођу до квалитетног папира и да ураде припрему за штампу тих новчаница.

"Ако је квалитет новчанице добар онда не може тај папир да се нађе на тржишту, ако је квалитет новчаница слаб или лош онда могу да се користе разне врсте папира које могу да се нађу у слободној продаји", каже Растовић.  

Према подацима Народне банке Србије, прошле године је откривено готово 5.700 фалсификованих динара. Готово 37 одсто су новчанице од 2.000 динара, 30 одсто су апоени од 500 динара, а свака четврта новчаница која је фалсификована, била је у апоену од 1.000 динара.

У истом периоду, откривено је готово 2.600 лажних долара и евра.

"Највише се исплати да се штампају они апоени који могу да прођу. Нема правила, фалсификује се евро од 500, 100, 50, 20, 10. Фалсификују се динари од 1.000, 500, 2.000; долари од 100 - чак је било да су се фалсификовале и кованице", истиче Растовић.

Цена фалсификованих новчаница на илегалном тржишту зависи од квалитета израде и броја посредника. За једну лажну новчаницу плаћа се од 10, па и до 30 одсто њене номиналне вредности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи