Читај ми!

Неспокој и беспарица свакодневица у Великој Хочи

У Великој Хочи поред Ораховца данас живи упола мање Срба него што их је било пре рата на Косову. Младих је у селу све мање. Минималац и социјална примања су основни извор прихода преосталог становништва.

Изолација и неспокој. Незапосленост и беспарица. То је свакодневица у Великој Хочи. Младих у селу још има, али одлазе.

Мештанин Новица Накаламић каже да нема где да се заради. Виноградарство је традиционално занимање у Метохији. Највише винограда Хочанаца је далеко од села. Из безбедносних разлога не усуђују се да их обрађују. Неки су започели неку другу врсту привредне производње.

Витомир Гарић у рибњаку има око две тоне пастрмке. Каже да је потребно још млађи и хране да би се, како истиче, кренуло.

"Вероватно бисмо тада могли још некога да упослимо, још неког радника, не само породични бизнис да буде. Да се проширимо и да отворимо још један овакав базен", прича Гарић.

Велика Хоча има Основну школу. А ученика у њој је мање, из године у годину.

"У предшколском има десеторо, а у другом разреду је било седморо, сада су две девојчице отишле, остало је пет", каже Николина.

И у осталим разредима, до осмог је слична ситуација. Школско двориште је једино место окупљања деце и омладине.

Из Канцеларије за Косово и Метохију и привременог већа општине Ораховац покренули су градњу балон сале, не би ли омогућили младима да у свом селу имају покривен спортски терен.

"То је оно што су нам та деца и млади људи овог краја тражили, рекли да би им значило да у то уложимо, ми то слушамо пратимо, трудимо се да све оно што значи за целу заједницу или некој средини изађемо у сусрет максимално", каже Душан Козарев, заменик директора Канцеларије за КиМ.

Вредност објекта је око пет милиона динара, а биће завршен до краја априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи