Читај ми!

Транспарентност Србија упутила примедбе на Закон о јавним предузећима

Организација Транспарентност Србија (ТС) позвала је посланике да амандманима поправе законски предлог о јавним предузећима који је Влада упутила у парламент како би се доследно обезбедила професионализација управљања тим предузећима.

Како се оцењује у саопштењу ове организације, предлог закона квалитетнији је од важећег Закона о јавним предузећима из 2012. године, али истичу да има недостатке због којих у примени може бити угрожен основни циљ, а то је професионализација управљања јавним предузећима и раскидање снажне повезаности политичких партија и јавних предузећа.

ТС наводи да је примедбе упутила Министарству привреде и Скупштини, као и да су у тексту који је упућен Скупштини отклоњени неки мањи недостаци, али да су највећи проблеми недотакнути.

Организација Транспарентност Србија, поред осталог, сматра да је законом предвиђен предугачак рок за ванредно "вршење дужности директора" и да се роком од годину дана уз могућност да се након тога именује друго лице за "вршиоца дужности" обесмишљава концепт професионализације и спровођења јавних конкурса за избор директора.

Такође, ТС је у допису надлежнима детаљно образложила које законске одредбе и на који начин треба изменити, наводећи да треба пооштрити услове и прецизирати рокове за избор чланова надзорних одбора.

Ова организација предлаже и обавезу објављивања информатора о раду за сва јавна предузећа, као и обавезу Министарства привреде, Владе, односно тела на другим нивоима власти, да објаве збирне податке за сва јавна предузећа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи