Читај ми!

Кампања за већи број давалаца матичних ћелија

У Србији је недовољан број давалаца матичних ћелија, у Регистру давалаца има само 5.500 потенцијалних донора, а Министарство здравља покренуће кампању како би се подигла свест о значају донирања, поручено је након састанка министра Златибора Лончара и Надежде Басаре, једне од водећих стручњака у тој области у Европи.

Лончар је новинарима, након састанка, рекао да ће та кампања ићи "од места до места", да би се подигла свест људи, како би могло да се помогне онима који чекају на трансплантацију.

"Много наших људи тражи помоћ од докторке Басаре у иностранству, а желимо да нађемо решење, да ти људи могу да се лече у Србији", рекао је Лончар.

Поред кампање, у Нишу ће, према његовим речима, у наредних месец дана бити поново покренута акција за добровољну типизацију матичних ћелија.

Такође, договорено је и да докторка Басара убудуће, по два дана месечно, буде у Србији, како би један дан био посвећен едукацији наших стручњака, док би другог дана професорка са тимом стручњака била посвећена пацијентима.

"Драго ми је што је дошло до састанка. Желимо да уместо да пацијенти иду у иностранство своје проблеме реше овде, да им помогнемо да овде добије адекватну помоћ", рекао је Лончар.

Докторка Басара, која се у Немачкој бави трансплантацијом матичних ћелија, рекла је новинарима да жели да помогне пацијентима у Србији, како би се овде лечили, јер је, додаје, најбоље кад пацијент може да се лечи у својој земљи, уз пријатеље, породицу и своје окружење.

"У почетку ће пацијенти у Србији од мене моћи да добију савет, јер је број упита дневно које добијам превелики и ја не могу свима да одговорим", рекла је Басара и додала да једном броју пацијената сигурно може да се помогне у нашој земљи.

"Дневно добијам око 50 захтева и углавном се ради о онколошким и хематолошким случајевима", презицирала је Басара.

Посебно је истакла да је потребно је убрзати процес тражења донора.

"Оног тренутка кад у Регистру будемо имали више од 100.000 донора, а сада их има 5.500, биће лакше наћи донора са ових простра. У Немачкој процес тражења донора не траје дуже од три недеље", указала је Басара.

Басара је, међутим, будућим родитељима саветовала да не чувају матичне ћелије из пупчаника, јер, тврди за тим нема потребе.

"За више од 85 одсто болесника можемо да пронађемо адекватног донора из Светске банке података, трансплантација матичних ћелија из пупчаника ради се ретко, и то само код деце или ако нема адекватног донора. То је метода која се још увек, али јако ретко ради", рекла је Басара.

Кампању министарства предводиће телевизијски водитељ Дејан Пантелић, који је позвао све који желе да буду донори, да се јаве Институту за трансфузију крви, да им се уради типизација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи