Читај ми!

Мекејн: Затражићу од САД додатну помоћ Србији у мигрантској кризи

Амерички сенатор Џон Мекејн изјавио је да ће затражити од САД да пружи додатну помоћ Србији у борби са избегличком кризом, истичући да Влада Србије ради сјајан посао.

Мекејн је новинарима у Шиду, након посете привременим прихватним центрима у Адашевцу и Шиду, рекао да је "додатна помоћ Србији у борби са мигрантском кризом очигледно потребна".

"По повратку у САД тражићу од колега да се та помоћ и изгласа", рекао је Мекејн.

Истакао је да је мигрантска криза веома скупа и захвалио српској влади која, како је рекао, "ради сјајан посао" под веома тешким условима.

"Веома смо вам захвални на вашој подршци, на нези коју пружате свим овим људима који пролазе кроз вашу земљу. Такође се надам да ће бити и мир у Сирији, да ће бомбардовања тамо и у Авганистану престати, као и да ће стати убијања која су огроман хуманитарни проблем који се шири у Европи и потенцијално у САД. Надамо се да ћемо постићи мир, да народ може да остане тамо и да не мора да иде никуда", рекао је Мекејн.

Министри Александар Вулин и Небојша Стефановић упознали су Мекејна са условима у којима бораве мигранти, као и о процедури регистрације и броју мигранта, којих је тренутно око 1.000 у Адашевцима.

Одговарајући на новинарско питање о борцима Исламске државе са Косова, Мекејн је рекао да ИД представља велику претњу, управо зато што регрутује младе из скоро свих крајева света, "чак из Индонезије и Малезије", и додао да паметним коришћењем интернета ИД мотивише људе да оду у Сирију и боре се на њиховој страни.

"Првенствено, морамо да их победимо, да их убијемо и одузмемо им све базе, јер 'метастазирају' у Либији и на осталим местима", рекао је Мекејн и додао да они изазивају немир у целој Европи.

Мекејн сматра и да је Влада Србије имала велику улогу у "видном" напретку односа Београда и Приштине.

Америчког сенатора Џона Мекејн и делегацију америчког Конгреса су у прихватном центру у Адашевцима дочекали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и комесар за избеглице Владимир Цуцић.

Стефановић: Безбедносна ситуација стабилна 

Небојша Стефановић је у Шиду, заједно са министром рада Александром Вулином показао услове и капацитете за мигранте 40-чланој делегацији САД, коју је предводио сенатор Џон Мекејн који је поновио да ће по повратку у САД затражити додатну помоћ за Србију и додао да има веома позитивне утиске о условима у којима бораве мигранти.

Стефановић је указао да оно што је важно и о чему се већ годину дана прича, је јединствена регистрација.

"Није нам циљ да ове људе утоварамо и истоварамо из возова на сваком граничном прелазу, већ да то урадимо на једном месту, али наравно то најмање зависи од Србије", рекао је Стефановић новинарима.

Он је додао да то не зависи ни од земаља на балканској рути, већ од Немачке, Аустрије, земаља ЕУ и јединственог приступа.

Стефановић је најавио да ће се наредне недеље на нивоу директора полиције разговарати о том проблему и истиче да ће се на све начине покушати да се дође до решења.

Говорећи о безбедносној ситуацији, Стефановић је рекао да она остаје да буде чврста, стабилна, те да нема непосредних безбедносних изазова, поготово не везаних за миграције у Србију.

"Ови људи се врло мирно и достојанствено понашају, чекају свој ред, за сада нема већих изазова у безбедносном смислу, али то не значи да ми не пратимо све, управо због свега што се дешавало у другим државама. Појачали смо број припадника који то прате на терену, као и обавештајни рад, који је суштински најважнији", рекао је минситар полиције.

Он се нада и да ће се проблем са превозом миграната решити на неки задовољавајући начин, како би се тиме релаксирала полиција и број њених ангажованих припадника на тим питањима.

Вулин: Примећује се пораст броја миграната

Министар Александар Вулин изјавио је да се у Србији примећује пораст броја миграната и да је за сада просек око 2.800 људи дневно.

Вулин је, приликом посете избегличког кампа у Шиду, рекао да то није број због кога би требало бити забринут, јер је Србија радила и са осам и 10.000 људи дневно, али подаци показују да долази до пораста броја миграната.

"Да ли због лепшег времена, мало се море смирило, или чак зато што су борбе у Сирији узнапредовале, па је још тежа ситуација, али пораст броја миграната се примећује", рекао је Вулин, који је и председник Радне групе за решавање мешовитих миграционих токова.

Према његовим речима, Србија има 6.000 места за мигранте, али подвлачи да нико од нас не тражи да ти људи овде остану.

"Не постоји никакав план, идеја, па ни жеља самих миграната да остану на територији Србије. Ми смо само спремни да у било ком случају, 6.000 људи може да се смести у Србији на краћи период. Говоримо о транзиционим капацитетима, ми не градимо трајне прихватне капацитете", нагласио је министар.

Каже да је то простор где људи могу да се склоне у случају да су лоши временски услови, или слично и да нико не остаје дужи период.

Вулин је нагласио да Аустрија није рекла да ће затворити границе, већ да ће смањити број оних који остају на територији Аустрије.

"Дакле не оних који пролазе кроз ту земљу, него оних који остају и траже азил на територији Аустрије. Молим вас да правите ту разлику, у сваком случају, Србија ће водити рачуна о сопственим интересима и како се буду понашале земље на рути, тако ћемо се понашати и ми", рекао је Вулин.

Истакао је да, уколико се на било који начин уводе нова правила за мигранте, увешће их и Србија.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи