Читај ми!

УНС: Запослени у "Спорту" на рубу егзистенције

Запослени у листу "Спорт", који је пре неколико месеци купио познати естрадни менаџер Саша Мирковић, тврде да су преварени и да им се не исплаћују редовно плате. Поводом навода новинара "Спорта", УНС је разговарао са замеником генералног директора листа Томицом Жугићем, који потврђује да плате касне месец и по, али да ће бити исплаћене.

"Нас 18 запослених у листу Спорт, који су продати уз бренд, уједно и наше породице, доведени смо на ивицу егзистенције, изиграни и преварени. Нови власник листа од самог почетка сарадње не испуњава већину уговорених обавеза, па овом приликом и апелујемо да надлежни што хитније пронађу решење", наводи се у данашњем писму запослених у дневном листу Спорт упућеном УНС-у.

Поводом навода новинара Спорта, УНС је разговарао са замеником генералног директора листа Томицом Жугићем, који потврђује да “плате касне месец и по, али да ће бити исплаћене.

"Не видим у чему је ту проблем, све ће бити исплаћено, све обавезе које је фирма 'Беотон' преузела куповином Спорта биће испуњене", рекао је Жугић УНС-у и додао да "не може да каже када ће то бити јер то је питање пословне политике".

У октобру 2015. године запослени у дневном листу Спорт закључили су Уговор о раду на неодређено време са Привредним друштвом "Беотон Р" д. о. о., купцем тог листа.

"Овим уговором наведене су обавезе послодавца 'Беотон Р' д. о. о. да се одриче права да запосленом откаже Уговор о раду у периоду од две године од дана преузимања и да обезбеди запосленом зараду најмање у износу зараде коју је остварио код претходног послодавца. Случајан или намеран покушај 'Беотона' да у новом Уговору о раду занемари ставке попут минулог рада, топлог оброка, плаћеног рада на државни празник и дужине годишњег одмора (са ранијих 25-26 дана линеарно су смањили на 20) и трошкова превоза, осујетили смо само поводом нивелације плате", наводе запослени.

Они додају да су до сада од новог послодавца добили само две плате – за октобар и крајем јануара за новембар.

"Током пет месеци, нико од нас није добио ни накнаду за превоз. За то време, запослени у Спорту, упркос свим проблемима, високо професионално извршавају све радне обавезе и лист свакодневно излази. У редакцији постоји само једна телефонска линија, па смо принуђени да службене разговоре обављамо и о свом трошку. Незадовољни хонорарни сарадници нас свакодневно напуштају, остало их је само двоје-троје", стоји у саопштењу запослених.

На наводе запослених, Жугић одговара оптужбама.

"Они морају да раде. Тираж је катастрофа, то су све учмали нерадници, шкарт који је дошао из Новости. Они долазе на посао без теме, без идеја, без ичега. Понашају се као да Спорт није ничије власништво. Њима неко треба да каже да је комунизам готов и да треба да раде, а не само да седе"”, рекао је Жугић.

Он истиче да услови у којима сада новинари раде јесу лоши, али да фирма већ три месеца реновира просторије које треба да буду отворене за неколико дана.

"Опремили смо редакцију најсавременијом опремом, интернетом, имају приступ свим светским сервисима. Тачно је да тренутно имају један телефон, али то је зато што се телефонске мреже и нове инсталације још увек раде. Имају много боље услове рада него што су имали у Новостима”, истиче Жугић.

Новинар листа Спорт Срађан Стаменковић за УНС истиче да запосленима највише од свега смета такав однос власника према њима.

"Кад год зовемо да питамо када ће плата јер смо на рубу егзистенције, Жугић почиње да вређа и виче. Говори како само зовемо за паре и ништа не радимо, иако је Спорт тренутно један од најбољих спортских листова"”, каже Стаменковић и додаје да су запослени након продаје листа били пуни наде да ово неће бити нови случај преваре јер је најављивано како ће то бити нова и модерна редакција, али да су се преварили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи