Надзор због објављених података корисника социјалне помоћи

Повереник за информације од јавног значаја и заšштиту података о личности је, поводом јучераšшњег објављивања спискова корисника бесплатног оброка у народним кухињама, покренуо поступак надзора над применом Закона о зашšтити података о личности у Градском центру за социјални рад града Београда.

"Повереник оцењује да је добро шšто су ови спискови већ уклоњени, али да је недопуšтено и несхватљиво то да се они уопшšте појаве на видном месту Одељења Градског центра за социјални рад у Раковици", наведено је у саоптењу.

Повереник подсећа да су подаци о коришšћењу социјалне помоћи већ по својој природи врло деликатни и да њихова обрада представља посебно инвазиван продор у приватност.

"Стога су и самим Законом о заšштити података о личности (чл. 16) сврстани у категорију 'нарочито осетиљивих података' чија обрада је допуšштена само уз изричит писмени пристанак лица о чијим подацима се ради. Сходно томе законом је предвиђено (чл. 57 ст. 1 тач. 5) да недопуšтена обрада ових података представља кажžњив прекршšај, за који је запрећена казна за правно лице у износу од 50.000 до милион динара, а за одговорно физичког лице од 5.000 до 50.000 динара", каже се у саопштењу.

Овлаšћена лица Повереника спровеšшће данас непосредан надзор у Центру за социјални рад и утврдити све релевантне чињенице. По окончању поступка надзора Повереник ће, као šшто увек чини, о мерама које ће предузети информисати јавност, наведено је у саопштењу.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи