Читај ми!

Све старије бирачко тело у Србији

Демографска слика Србије сагледава се и кроз бирачки списак. Просечан бирач је мушкарац од 50 година са дипломом средње школе. Али и бирачко тело је све старије. Старијих од 65 година све је више, а оних који пунолетством тек стичу право гласа – све мање.

Сваки четврти грађанин Србије са правом гласа има више од 65 година. И у години пред 11. парламентарне изборе из бирачког списка је готово 25.000 више избрисаних него оних који ће гласати први пут.

"То је последица интензивног демографског старења. Ефективно бирачко тело је још старије од овог које је званично публиковано јер су ту и лица која су на раду у иностранству, а тај контингент у иностранству има врло слабу излазност. Они који су остали у земљи још су старији", каже демограф Горан Пенев.

Старијих од 65 година у бирачком списку има за око 400.000 више него млађих од 30. Осим што их је мање, мањка им и интересовања за политику. Приметна су и скретања удесно.

"Тренд да код нас млади продужено живе у својој породици има ефекат и на политичка опредељења, тако да можете да претпоставите да се политички ставови средње генерације репродукују на ове млађе. Али млади имају и индигнацију према политици, политичарима, изборима и не верују да се њихови ставови адекватно репрезентују. То у великој мери значи да су многи од њих спремни да не изађу на изборе", каже проф. др Слободан Цвејић из Групе за развојну иницијативу "Secons".

Старије бирачко тело значи и да је у њему више жена. Сваки осми бирач је жена, мушкарац сваки десети.

"Са демографског аспекта то је промена старосне и полне структуре, али странке морају водити рачуна да се мења и структура бирачког тела, да тзв. сива сила добија на значају", истиче Горан Пенев.

Ако бирају старији, политичко интересовање више је на страни геронтолошких, него спортских центара. Здравствена нега и осигурање најстаријих. Пензије. На биралишта се излази раније и радије.

"Људи који имају мање од 30, имају другачије потрошачке навике, животне стилове и пре свега другачије медијске навике, ради се о популацији која није фокусирана и до које странке морају да долазе неким видом индивидуалних кампања", каже Бојана Клачар из Цесида.

Од генерације "ипсилон", треће доба се лакше придобија. Најчешће су пред телевизором или уз новине. До 2020. бирача старијих од 65 биће знатно више. Придружиће им се беби-бумери. Генерација високог наталитета рођена после Другог светског рата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи