Читај ми!

Кад мачка уједе, чекајући пресуду

Надокнада штете у случају уједа пса, више није изненађење. Међутим, све више је грађана који се јављају због повреда које су им нанеле мачке. Нови Сад је прошле године добио 25 таквих тужби грађана.

Милица се са мачкама дружила и пре инцидента у којем ју је пре две године изуједала једна без власника. Ипак, поверење је морало изнова да се гради.

"Одједом је дошла и испустила чудне звуке или шиштала како бих то назвала, пришла ми и угризла ме. Дошла сам кући и видела сам да ми је рука јако натечена и отишла сам у Ургентни центар", објашњава Милица Вујачић из Врбаса.

На наговор пријатеља, Милица се обратила адвокату. Одштету још није добила, чека другостепену пресуду.

"Да бисмо могли да се упустимо у анализу предмета и да кренемо у поступак потребна нам је медицинска документација где су констатоване одговарајуће повреде и стања након уједа мачака", истиче адвокат Драган Травица.

За комплетну медицинску документацију, осим налаза из Ургентног центра, повређени се упућују и у Пастеров завод.

"Ми инсисистирамо да се већина тих људи вакцинише против беснила, зато што су мачке код нас углавном невакцинисане. Наиме, мачке слободно лутају и по периферији насеља су у контакту са лисицама, а лисица је до сада била главни вектор беснила код нас. Међутим задњих годину дана практично у целој Србији нема више беснила код лисица", тврди Душан Лалошевић, директор Пастеровог завода у Новом Саду.

Годишње у Србији је у око 200 случајева мачке повреде људе. У Новом Саду, од почетка године, јавило се шесторо повређених.

"Мачка нормално никада неће напасти и ујести као што раде пси, него супротно, за 99 одсто тих озледа сматрамо да су људи криви", тврди Лалошевић.

Повређени углавном улазе у поступак мирног решавања спора. Комисија у којој су лекари, судски вештаци, састаје се четири пута месечно. Они процењују ко је стварно изуједан, а ко користи мачке да би дошао до лаке зараде. Недељно им се, кажу, јави до 12 оштећених.

"Оштећени је до сада склопио вансудско поравњање, где су укупни износи прелазили преко седам милион динара, а ми смо се поравнали са оштећенима на износ три милиона динара", наглашава Радослав Јанковић из Комисије за мирно решавање спорова за накнаду штете.

Према новосадском Правилнику за вансудско поравнање, максимнална одштета износи 160 хиљада динара. Ако повређени одлучи да се упусти у судски поступак могао би добити и двоструко, али и да на пресуду чека много дуже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи