Читај ми!

Упркос добрим условима, мигранти се не задржавају у Србији

Европска комисија је позвала земље дуж балканске руте миграната да хитно убрзају обезбеђивање пријемних капацитета. Србија има смештајне капацитете за мигранте и, уколико је у транзитном смислу потребно, обезбедиће више простора. Ипак, шеф представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер каже за РТС да је мало вероватно да ће Србију задесити велика концентрација избеглица.

На македонској граници, мигранти сматрају да им време истиче. Страхују да ће границу ускоро затворити.

"Наставићемо да долазимо све док нас не зауставе", каже један од оних који су преко Македоније кренули у бољи живот у Европској унији.

Многе је зауставила Турска. Хиљаде њих кампује на затвореној граници, а конфликт у Сирији ту би могао да доведе 600.000 људи.

Анкара каже да јој је приоритет да те људе на граници задржи. Проблем је на другој, такозваној одбрамбеној линији. Европска комисија опет критикује Грчку да лоше управља кризом.

"Грчка и Италија морају сместа да осигурају да су кључна, проблематична места функционална и добро је што се на томе убрзано ради", каже Димитрис Аврамопулос, комесар ЕУ за миграције.

У низу мера, Аустрија каже да ће редуковати пријем избеглица, да ће ове године примити само 37.500 и да ће то имати последице. Да ли и у Србији?

"Мало је вероватно да ће се у Србији задесити велика концентрација избеглица, не би требало да паничимо, превише да бринемо. Број се смањује на мање од 2.000 на дан за разлику од 10.000, колико их је било у октобру. Сада тражимо одрживо решење, они који се плаше да би Србија могла да постане колективни центар, тампон-зона, немају валидне разлоге за то", рекао је за РТС Ханс Фридрих Шодер, шеф Представништва УНХЦР-а у Србији.

Аустријски шеф дипломатије објашњава шта је мислио када је рекао "последице".

Верује да би рута којом би се кретали мигранти могла ићи и преко Црне Горе. Његов црногорски колега каже да је та земља пре пола године израдила план за суочавање са избегличком кризом.

Избеглице у Хрватској ускоро више не би требало да се задржавају – директно из Македоније превозиће се до Аустрије, најавио је тамошњи директор полиције.

А Србија ће, уколико поједине земље на балканској рути затворе своје границе, морати да донесе сличну одлуку. Има капацитете да привремено збрине дводневни или тродневни прилив миграната ако се границе затворе.

"Република Србија има 6.000 места, она су ту, на располагању су ако је потребно, што за сада није. Дакле, то нису колективни центри, нешто смо градили за избегле, за интерно расељене. Овде су у питању транзитни центри, где се мигранти из ратом захваћених подручја могу задржати одређени временски период", каже министар Александар Вулин.

У Комесаријату за избеглице кажу да се ради на томе да буде обезбеђен смештај за 9.000 људи.

"Радимо на томе да буде 9.000 места. Имамо 1.000 места у сталним центрима за смештај тражилаца азила, у пет локалних самоуправа, остала места су дуж мигрантске руте – Димитровград, Босилеград, Суботица, Прешево, Бујановац. Али, у сваком случају, не очекује се неко дуже задржавање миграната", рекао је Иван Мишковић из Комесаријата.

Ни сада нема задржавања, кажу на другој тачки руте – у Прешеву.

"Имамо капацитета да 500 људи може да овде спава, међутим, они то не желе. Имају све услове, од кухиње, хране, тоалета, тушева, перионица", каже Слободан Савовић из Комесаријата за избеглице у Прешеву.

Европска комисија у извештају наводи да је тренутно расположиво или се припрема само половина од 50.000 места колико су лидери балканских земаља обећали прошле године да ће обезбедити за смештај на мигрантској рути. Позвани су да убрзају тај посао.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи