Свечана додела плакета за најплеменитије подвиге године

Дневни лист "Вечерње новости" доделио је у Скупштини града хуманим и несебичним појединцима традиционалне златне и сребрне плакете за најплеменитије подвиге у 2015. години.

Академик Матија Бећковић, који је председавао жирију за доделу плакета, рекао је да су јавности представљени "најплеменитији јунаци који су претходне године учинили најплеменитија дела".

"Што су године горе и људи бездушнији, племенити подвизи су насушнији... Што се јаче распаљују мрзије и умножавају увеле душе, то су подвизи драгоценији", истакао је Бећковић.

Генерални директор компаније "Новости" Радомир Митровић рекао је да је врхунац храбрости када човек ризикује или свесно жртвује свој живот да би некоме помогао.

"То је врх човечности, то је најтежи испит на који можемо да изађемо", нагласио је Митровић.

Директор "Новости" је додао да је време у којем живимо време срушених вредности и обесмишљавања свега, али да одликовани појединци "враћају наду да није све изгубљено".

"Наши свеци, које 'Вечерње новости' по 53. пут отимају од заборава, жртвовали су себе ради других", рекао је Митровић.

Златна плакета за појединачни најплеменитији подвиг у Србији током 2015. године уручена је храбром младићу из Вишеграда, који је спасио шесторо људи из запаљеног Дома за старе у Миријеву.

За дечји најплеменитији подвиг златна плакета припала је једанаестогодишњем Николи Влајковићу из Краљева, који је из запаљеног аутомобила извукао своју једногодишњу сестру.

Награду за колективни најплеменитији подвиг, која је припала мештанима села Степановићево код Новог Сада, у њихово име примила је житељка Драгослава Кокотовић.

Златна плакета која се додељује постхумно припала је четворочланој хеликоптерској посади Војске Србије и медицинарима из Новог Пазара, који су погинули покушавајући да сачувају живот пет дана старог Шахина Адемовића.

Специјалне плакете уручуне су чувару специјалног резервата "Увац" Мустафи Коленовићу за спасавање петоро дављеника из Златарског језера, раднику ЈП "Железнице Србије" Зорану Симоновићу за спасавање више од 50 путника из воза којем су отказале кочнице, студенту Јовану Симићу за организовање најуспешније хуманитарне акције, пензионерки Слободанки Лекић за помоћ болеснима и сиромашнима, као и Живораду Ђурићу за дугогодишње помагање сиромашним породицама, ђацима и избеглицама.

Добитник специјалне плакете је и Ирац Марк Китинг, који је у хуманитарној акцији за децу оболелу од рака прикупио око 4.000 евра, пешачећи до Крфа и натраг.

Постхумна специјална плакета припала је Славиши Кадићу из Лешка на Косову и Метохији, који је погинуо спасавајући млађе колеге.

Свечаној додели плакета у Скупштини града Београда присуствовао је и председник Србије Томислав Николић.

Акција "Најплеменитији подвиг године" установљена је након земљотреса у Скопљу 1963. године. Дневни лист Вечерње новости више од пола века одаје признање деци, појединцима и групама који су се истакли својом хуманошћу, храброшћу и добротом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи