У Србији још нема опасности од Зика вируса

После Јужне и Северне Америке, први случајеви заразе вирусом Зика, који преносе комарци, потврђени су и у Португалији и Данској, тако да је вирус у овом тренутку потврђен у 23 земље, а инфицирано је више хиљада људи. У Србији нема забележених случајева, кажу за РТС у Канцеларији Светске здравствене организације у Србији.

Директорка Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Миљана Грбић каже да се повећава број нових инфицираних Зика вирусом, али да број оболелих није тако велики.

"Око 20 одсто оболи од овог вируса, а симптоми који се јављају су врло неспецифични, у виду главобоље, осипа на кожи, црвенила очију или коњуктивитиса, болови у зглобовима и у мишићима. Значи, реч је углавном о благим симптомима који пролазе за два до седам дана", рекла је Грбић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Истиче да у Србији нема забележених случајеви, али да је било неколико случајева "увежених" преко путника који су долазили из земаља Средње и Јужне Америке.

"То су забележени случајеви у много земаља Европе, од Финске, Норвешке, Данске, Холандије, Немачке, Португалије. Међутим, и ту су били благи симптоми и није било никаквих компликација", каже Грбић.

Шефица Канцеларије ЗСО у Србији објашњава да не постоји лек, нити вакцина за овај вирус.

"Препоруке су опште мере заштите - покривање тела дугим рукавима и дугим ногавицама, избегавање излагања комарцима, заштита просторија мрежицама и уништавање легла комараца", каже Грбић.

Светска здравствена организација сарађује са Међународном агенцијом за атомску енергију, са организацијом за пољопривреду и храну, како би се вршила боља контрола вектора, то јест, у овом случају комараца.

Грбовић додаје да се ради на томе да се унапреди и лабораторијска дијагностика како би се убрзало проналажење нових случајева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи