Вербић: Деца више не маштају о животном позиву

Министар просвете Срђан Вербић поручио је вечерас на Светосавској академији у Београду да наша деца више не маштају о занимању и животном позиву, већ машатају о функцији и позицији.

"Постоји једна древна уметност коју смо сасвим занемарили, то је вештина постављања добрих питања, оних незаборавних питања чији се ехо чује данима или чак деценијама након што су изговорена", поручио је Вербић на Светосавској академији у Народном позоришту.

"Наша деца више не маштају да буду астронаути, археолози, лекари, детективи, писци, професори, сликари, ватрогасци, кувари...Маштају само да имају добру плату. Маштају о позицији или функцији, а не и о занимању, школују се за неки сигуран посао, а не за свој животни позив. Јесу ли деца крива? Не, деца су иста каква су увек и била - отворена, знатижељна, лаковерна и жељна пажње", рекао је Вербић у говору пред окупљенима на свечаности.

Према његовим речима, децу не треба питати шта би желели да буду кад порасту, већ то који би прави проблем волели да реше.

"Срећа у несрећи је да бар нерешених проблема има у изобиљу. Неко би рекао да хоће да искорени глад, неко да свима обезбеди кров над главом, други опет да пронађу лек за неку сада неизлечиву болест, а неко да народ учини писменијим него што јесте. Шта год одабрали, биће то велико и амбициозно, можда нереално, али важно", рекао је министар.

"Њихов избор тада се неће свести на то у коју школу треба да иду, коју диплому да добију и где да се запосле, већ ће отворити једно стварно добро питање на које деценијама неће моћи да дају довољно добар одговор. Уместо тога стално ће откривати шта то још треба да науче како би решили проблем који их мори још од малих ногу. Тако се рађа страст", нагласио је Вербић.

Он је приметио да би човек коме је кабловска телевизија једини прозор у свет, помислио да је ова планета једно ужасно место које из дана у дан постаје све горе.

"Онај ко чита само наслове у новинама, око тога већ не би имао било какву дилему и сматрао би да овој цивилизацији нема спаса. Међутим, онај ко стварно чита и методично слаже делиће сазнања у историјску перспективу, види да свет бољи од овога никада нисмо имали", сматра министар.

"Човечанство никада раније није било писменије, ситије, слободније, нити дуговечније. Пре само двеста година, само је једна од пет особа знала да чита, живела је у неупоредиво оскуднијим условима и просечан животни век јој је био тек нешто изнад 30 година. Захваљујући систематичности, упорности и здравом скептицизму милиона истраживача и мислилаца широм света, учинили смо да свет постане боље и праведније место", додао је министар.

Вербић је нагласио и да се развијеност друштва не мери само економским параметрима већ и системом вредности људи који га чине.

"Нама је потребно окружење у коме се деца не стиде да кажу шта су прочитала, друштво у коме медији игноришу глупост и примитивизам, друштво у коме се критичко мишљење системски подстиче,  друштво које вреднује памет, вештину и изврсност у свакој области и друштво које негује културу дијалога", додао је.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи