За Савез слепих и слабовидих девет милиона динара

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је школу за ученике оштећеног вида "Вељко Рамадановић" у Земуну и том приликом рекао да је то министарство за Савез слепих и слабовидих за ову годину обезбедило близу девет милиона динара.

Вулин је новинарима, након обиласка школе, рекао да у Србији живи око 12.000 слепих и слабовидих и да ти људи нису никакав терет нашег друштва већ су равноправни чланови који свакодневно доприносе нашој заједници.

Како је истакао, Министарство рада је за редовно функционисање Савеза слепих и слабовидих, за ову годину, обезбедило уобичајени износ средстава, а то 8.926.000 динара.

Вулин је подсетио да је прошле године донет Закон о кретању уз помоћ пса водича који је, како је додао, важан закон када су у питању слепи и слабовиди.

"По први пут смо, на законом уређен начин, уредили како функционише употреба пса, како слепи и слабовиди могу да га користе", рекао је Вулин.

Министар је рекао да очекује да ће у наредних месец дана бити усвојене измене Закона о забрани дискриминације чиме ће се, по први пут регулисати употреба факсимила за слепе и слабовиде.

Како је нагласио, на министарству је да сваки дан ради на томе да се унапређује положај, не само слепих и слабовидих, већ и положај свих особа са инвалидитетом.

Вулин је, такође, рекао да ће разговарати са министром просвете Срђаном Вербићем о потреби повећања броја уџбеника за слепе и слабовиде, јер "ниједно наше дете не сме да буде без уџбеника".

Директорка школе "Вељко Рамадановић" Рада Лабан рекла да је сарадња те школе са Министарством рада добра.

"Имамо доста поклона од министарства, увек када имају прилику они нам по нешто поклоне, а последње што је било је интерактивна табла коју ученици користе у настави", рекла је Лабан.

Председник Савеза слепих и слабовидих Србије Милан Стошић је рекао да су многи, који су били ученици школе "Вељко Рамадановић", сада успешни људи.

''Сви ми који руководимо организацијама слепих заправо смо били ученици ове школе и ту смо стекли елементарна знања не само из наставних предмета, већ и школу живота која нам је касније била као одскочна даска за ту неку надградњу и за сналажење у животу", рекао је Стошић.

Истакавши да ће та школа следеће године обележити 100 година постојања, Стошић је навео да јој тренутно недостаје полигон за оријентацију, односно за извођење обуке за самостално кретање слепе деце у простору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи