Леви: Све жртве Холокауста морају бити запамћене

Амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви рекао је да је Међународни дан сећања на жртве Холокауста, дан када је ослобођен Аушвиц, једна од ретких "визиткарти" коју свако цивилизовано друштво носи у свом џепу.

Леви, који је присуствовао обележавању Међународног дана сећања на жртве Холокауста у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту, захвалио је Србији на томе што памти жртве.

"То је дан када се цивилизовани свет сећа ужасне агоније кроз коју је прошао јеврејски народ током Холокауста, у којем су милиони Јевреја у Европи, под нацистичком окупацијом, брутално убијани, у медицинским експериментима, изгладњивањем, стрељањем, пребијањем", рекао је Леви.

Амбасадор је указао на то да Холокауст није заобишао ни Србију, у којој су мушкарци, жене и деца, не само јеврејски већ и српски, убијани на окрутне начине.

"Око 8.000 жена и деце је доведено на Старо сајмиште, убијани су изгладњивањем, на хладноћи, од разних болести, али највише њих у гасним коморама. Они морају да буду запамћени", поручио је Леви.

Истичући да је начин на који Србија памти жртве веома импресиван, амбасадор Израела је захвалио представницима српске државе на лепим речима које долазе из великог срца српског народа.

Говорећи о изградњи Меморијалног центра на Старом сајмишту, Леви је рекао да примећује да заиста постоји искрена намера да се тај центар изгради.

"То је веома важно и сигуран сам да ће Меморијални центар бити завршен и да ће бити веома важан споменик, који ће подсећати на српске и јеврејске жртве у Другом светском рату", поручио је Леви.

Човек који је преживео Сајмиште

Обележавању Дана сећања присуствовали су и они који су преживели страхоте логора Старо сајмиште.

Један од њих је и Јосеф Жамбоки, рођени Београђанин, који је као дечак у рату изгубио готово целу породицу, а преживео је захваљујући доброти и хуманости човека који га је извукао из логора и пријавио као свог сина, дајући му своје презиме.

"Као јуче да је било, сећам се да сам био у логору Старо сајмиште, са целом фамилијом... Жамбоки нас је спасио, извео из логора. Спасио је још четворо деце, чију судбину не знам, јер смо морали да се разиђемо", рекао је Јосеф.

Испричао је и да је неко, у септембру 1942. године, пријавио његовог спасиоца да крије Јевреје, али да су ипак, преко Панчева и Новог Кнежевца, стигли до Кањиже, Жамбокијевог родног места.

"Тамо је пријавио да сам ја његов син, да му је жена погинула у Београду за време бомбардовања, да више нема шта да тражи тамо... Сви су нас лепо примили, и тамо сам успео да преживим рат", препричава Јосеф, данас успешан израелски привредник.

До 1969. године живео је у Југославији, а затим га је пут одвео у Израел, али и данас, како каже, често и радо долази у Београд.

"Не смемо заборавити шта се десило, то треба оставити у сећању, али тражити решење за мир. Верујем да се на овом свету може живети у миру, верујем у мир на Блиском истоку", поручио је Јосеф Жамбоки.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи