Шабић упозорио Министарство државне управе

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић затражио је од Министарства за државну управу и локалну самоуправу предузимање потребних мера с обзиром на, како је упозорио, специфичну, непожељну и све чешћу појаву у спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

У писму министарки Кори Удовички, Повереник оцењује да ситуације у којима се од подносилаца захтева за приступ информацијама, због тога што је захтев наводно "нејасан" или "неуредан", чак и кад није такав, тражи да захтев "уреде", односно да "прецизирају" његов предмет, је нешто што штети угледу државне администрације и успостављању поверења грађана у њен рад.

Посебно је забрињавајуће да се то дешава и онда када су предмет захтева за приступ информацијама садржина односно копије докумената чије постојање и назив су општепознати.

"Сви који раде у администрацији, у органима власти, имају обавезу да у свом раду и поступању полазе од тога да је њихов основни задатак омогућавање лакшег остваривања права грађана а никако не отежавање и компликовање које неретко асоцира и на шиканирање", наводи Повереник у саопштењу достављеном медијима.

С тим у вези, додаје се, Повереник је још једном подсетио да је свако незаконито онемогућавање остваривања права на приступ информацијама, поред осталог и законом предвиђен, кажњив прекршај (члан 46 тач.12 Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја).

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи