Помоћ из Норвешке за косовске Србе

Норвешка помаже Србима на Косову да одрже своју веру и традицију, саопштила је, поводом Дана Светог Саве, Амбасада Норвешке у Београду.

Норвешка влада већ годинама помаже Српску православну цркву на Косову - манастире Дечани и Драганац, цркву у Лапљем селу, Богословију у Призрену, а претходно је свесрдно помагала и повратничке породице на Косову, наводи Амбасада.

Студенти Призренске богословије из 1871. ове године ће добити нову спортску салу и нови грејни систем, каже се у саопштењу уз подсећање да је обнова тог здања почела 2009. уз подршку Норвешке.

Отац Нифонт из манастира Дечани, додаје Амбасада, изјавио је да је норвешка влада свесрдно помагала породицама које су се вратиле на своја огњишта после рата на Косову вођеног 1998-1999, а да је део те подршке упућен преко манастира.

Он је, наводи се у саопштењу, рекао да је од 2007. до 2011. било пет узастопних годишњих фаза са укупним износом од око милиона евра, претежно намењеном сеоским породицама.

Подсетивши да су Дечани један од најстаријих манастира у православној традицији, Амбасада указује да је норвешка влада помагала и одржавање самог тог светог здања обезбедивши машине за пољопривредне радове, компјутерску опрему и друго.

И мање познате православне цркве на Косову уживале су подршку Норвежана, као што је манастир Драганац код Гњилана, који је 2014. добио помоћ за инфраструктурни пројекат, док је црква у Лапљем селу добила нови иконостас, закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи