Транспарентност: Србија и даље високо корумпирана земља

Србија је са индексом перцепције корупције 40 и даље високо корумпирана земља и налази се на 71. месту од 168 земаља, саопштила је Транспарентност Србија на представљају Индекса перцепције корупције за 2015. годину.

Србија је поправила положај на листи будући да је у прошлогодишњем извештају са индексом перцепције корупције 41 била на 78. месту, али је тада број земаља био већи - 175, истиче се у извештају ТС, у којем се наводи да је Србија као и у претходних 15 година сврстана у земље с веома распрострањеном корупцијом.

"Овакав резултат тешко може бити изненађење када се ни основни стратешки документи за сузбијање корупције - Национална стратегија и Акциони план из 2013. године - не спроводе доследно, а нема одговорности за кршење прописаних рокова и обавеза", наводи се у саопштењу.

Србија је иза свих чланица ЕУ, док су у региону иза Србије само Босна и Херцеговина (76. место и скор од 38), Албанија (88. место и скор 36) и Косово које је дато засебно и налази се на 103. месту са скором 33.

"У ситуацији када, медијски снажно експлоатисане, репресивне активности у борби против корупције немају судски епилог, а истовремено изостаје или касни деловање на превентивној страни, стагнација на листи перцепције корупције није изненађење", наводи се у саопштењу за Србију.

Као фактори наводе се и нетранспарентност у доношењу одлука, одбијање власти да обелодани документе које траже представници јавности, изузеци у спровођењу процедура попут уговора без надметања, партијски утицај на јавни сектор, непотпун правни оквир као и непотребне процедуре и државне интервенције које повећавају могућности за корупцију.

"Бројни проблеми на које је Транспарентност Србија указивала у току и после изборних кампања 2012. и 2014, а у неким случајевима још од 2004. нису решени и Србија ће очигледно ући у нови изборни процес без разрешених оптужби за куповину гласова, са неуређеном 'функционерском кампањом' и низом спорних питања у вези са финансирањем кампање и њеном контролом", наводи Транспарентност.

На челу листе је Данска (91 поен), а зачеље деле Северна Кореја и Сломалија са по осам поена.

Индекс се иначе сачињава на основу процена стручњака, представника институција и пословних људи, из истраживања које спроводе међународне организације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи