Просветари траже веће зараде, најављују штрајк

Представници четири репрезентативна синдиката просветних радника најавили су штрајк упозорења за 25. фебруар и затражили да им се плата повећа за четири одсто у априлу и још четири одсто у октобру.

Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић рекао је да први штрајк упозорења подразумева да се у школама у Србији неће радити по један час у преподневној и један у поподневној настави.

"После штрајка упозорења 25. фебруара, видећемо да ли ће прећи у неки други вид штрајка", рекао је Павловић.

Представници Уније синдиката просветних радника, "Независности", Синдиката образовања Србије и Синдиката радника у просвети Србије су на Светосавској трибини затражили и једнократну исплату награда у висини од 5.000 динара, која би требало да буде исплаћена до 15. фебруара.

Просветари траже и повлачење Нацрта закона о платама у јавном сектору, јер сматрају да је штетан за образовање.

Синдикати просвете најавили су да ће упутити резолуцију министру просвете Срђану Вербићу са захтевом да хитно одобри формирање независне комисије која ће утврдити зашто расподела технолошких вишкова у просвети није до краја спроведена, а посебно у школској управи Београд.

Према Павловићевим речима, комисија треба да истражи и примања радника које су запослили директори и друге неправилности по школама. 

У резолуцији траже и утврђивање одговорности руководилаца школских управа у Србији, инспекција и директора школа, а поводом спровођења закона и Посебног колективног уговора.

Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић је подсетио да је, према најновијим подацима, просечна нето плата у Србији у децембру износила 51.485 динара и затражио корекцију коефицијената.

Томислав Живановић, председник просветног синдиката "Независност", рекао је да ће садашње реформе ставити образовање у подређени положај и да се просветни радници томе морају одупрети.

Председница Уније синдиката просветних радника Јасна Јанковић је истакла да просветари немају другу могућност него да штрајкују и позвала све просветаре у Србији да се прикључе најављеном штрајку упозорења.

Представници четири репрезентативна синдиката рекли су да су већ затражили да их прими на разговор премијер Србије Александар Вучић.

У Србији има укупно 150.000 запослених у просвети, са просечном платом од око 37.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи