Протест фоторепортера и фотографа испред парламента

Незадовољни фотографи и фоторепортери окупили су се прекопута Дома Народне скупштине у знак протеста против доношења аутентичног тумачења Закона о ауторским и сродним правима, одакле су упутили апел посланицима да га не усвоје.

Фотографе је подржао посланик СПС и редитељ Срђан Драгојевић који је рекао да ће доношењем тог акта бити угрожени сви који се баве уметношћу и интелектуалним радом.

"Ово није само питање фотографа", рекао је Драгојевић.

Представник Удружења фоторепортера Србије Срђан Илић најавио је да ће фоторепортери наставити борбу и при томе користити сва мирољубива и дозвољена средства.

Упозорава да ће правне последице доношења аутентичног тумачења Закона о ауторском и сродним правима бити далекосежне, а да ће финансијске бити у томе да ће пенале пред судом у Стразбуру плаћати порески обвезници Србије.

Са скупа, на коме су симболично фоторепортери скалпелом резали фотографије и уметничке књиге, поручено је и да је предложени акт у супротности са свим данашњим законским стандардима и да је Закон о ауторском и сродним правима добар, због чега нема потребе за аутентичним тумачењем.

Аутентично тумачење Закона о ауторском и сродним правима иницирала је СНС, а у њему пише да се ауторским делом не може сматрати и уживати ауторско-правну заштиту свака рутински израђена фотографија, која се појављује и преузима у електронском облику, без обзира да ли је оригинална духовна творевина аутора.

У образложењу се наводи да су обичне фотографије, а посебно оне које су у саставу новинарског чланка као илустрација текста, резултат искључиво механичке, рутинске, односно физичке радње, те да треба да имају правну заштиту на основу општих принципа грађанског права, али не у смислу Закона о ауторским и сродним правима.

Очекује се да ће се посланици Скупштине Србије данас изјаснити о том предлогу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи