Расте забринутост због учесталијих граничних контрола

Све учесталије граничне контроле у западној Европи подстичу повећану забринутост у земљама Балкана, пренели су представници Привредне коморе Аустрије у Србији и Хрватској, Ерика Теоман-Бренер и Роман Раух. До скоро су таласи миграната само "пропуштани", нагласили су, а сада прети опасност да остану у Србији и Хрватској.

Ерика Теоман-Бренер каже да се ова тема од пре недељу дана налази на агенди и у Србији. Истиче да до скоро избегличка криза није била доминантна тема, као што је у Аустрији, и да се избеглице нису виделе и нису сматране као претња.

Нагласила је да масовна миграција представља и значајан привредни фактор, јер избеглице превозе приватна предузећа.

"То је посао за Србију", истакла је Теоман-Бренер.

И у Хрватској, како је пренео Роман Раух, избегличку кризу нису осетили грађани, јер су мигранти често ноћу возовима пролазили кроз Загреб и транспортовани до словеначке границе.

Сада се, како је навео, стрепи од застоја на сопственој граници, што би значило дужа чекања за теретна возила која превозе робу, али и туристе приликом изласка из земље.

Раух очекује да ће Словенија проширити своју ограду према Хрватској, а нова хрватска влада, како је подсетио, у прошлости се веома критички освртала на транзит избеглица кроз Хрватску и помињала је подизање ограде.

Хрватска, према његовим речима, нема поверење у Србију да ће успети да смањи талас са југоистока.

Раух је указао да се граница према Македонији може добро надзирати, али ка Босни и Херцеговини из топографских разлога то није могуће.

Раух и Теоман-Бренер не очекују да ће доћи до повећаног броја поднетих молби за добијање азила.

"Нико неће азил у Хрватској, пошто и многи млади Хрвати напуштају своју земљу", рекао је Раух, наводећи да је протеклих година 25.000 до 30.000 хрватских породица емигрирало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи