Злоупотреба деце у политичке сврхе – полемика, поступак и извињење

Чланица Градског већа задужена за образовање и дечју заштиту Тања Поповић осудила је прилог у емисији "Вече са Иваном Ивановићем" и упозорила да деци није место у политици и да је обавеза друштва да буду заштићена како би расла и развијала се на прави начин. Из РЕМ-а поручују да ће бити покренут поступак за изрицање мера због коришћења деце на непримерен начин у телевизијској емисији Ивана Ивановића. "Прва телевизија" упутила извињење јавности.

"Изборна кампања још није ни почела и, ако сада јасно не кажемо да је недопустиво злоупотребљавати децу, не смем ни да помислим шта још може да се деси до избора", рекла је Поповићева. Апелује на надлежне органе да реагују у циљу заштите деце, наводи се у саопштењу.

Председник Савета Регулаторног тела за електронске медије Горан Караџић најављује да ће на сутрашњој седници РЕМ-а бити покренут поступак за изрицање мера због коришћења деце на непримерен начин у телевизијској емисији Ивана Ивановића.

"Потресен сам и као родитељ и као члан Савета – да се деца користе на начин на који је то урађено. То је не само законски већ и морално и на сваки начин неприхватљиво и заслужује осуду јавности, а видим да се то и дешава", наводи Караџић.

Водитељ телевизије Прва Иван Ивановић оштро је полемисао на друштвеној мрежи Твитер са заштитником грађана Сашом Јанковићем, који је апеловао да се деца не злоупотребљавају у политичке сврхе.

Полемисање је почело кад је Јанковић написао:

"Апелујем на све чији рад немам право да контролишем, попут Ивана Ивановића, али који утичу на културу, људска права, да децу не мешају у политичке теме", истакао је Јанковић.

Убрзо је уследио Ивановићев одговор:

"Јанковићу, ваше алузије да неко инструира децу да би утицао на политичка збивања јесу опасне, неваспитане и злонамерне. Шокиран сам!", написао је водитељ.

Заштитник грађана је поручио:

"Ивановићу, жао ми је због такве ваше реакције."

Потом је Ивановић одговорио:

"Јанковићу, никоме ништа није сметало док осмогодишња девојчица није рекла да се премијер прави важан. Не знам шта бих рекао", написао је Ивановић, а затим наставио:

"Да је ико за шест месеци емитовања рекао да је то неисправно или недозвољено, ми то не бисмо снимали", истакао је Ивановић.

Након овог твита заштитник грађана је завршио полемику с Ивановићем, написавши.

"Написах да емисије утичу на културу људских права, а не да инструирате децу. После онаквог одговора, даљи дијалог је бесмислен."

Прва телевизија је саопштила да није имала намеру да злоупотреби децу у политичке сврхе у емисији "Вече са Иваном Ивановићем", те да, свесна негативних реакција, упућује извињење целој јавности.

Та телевизија наводи да поштује став заштитнице грађана Београда Катарине Жежељ да деци није место у прилозима који обрађују политичке теме и да је свесна негативних реакција које је приказана анкета изазвала у јавности.

Такође, поштујући пословне и правне норме, родитељи присуствују снимањима и потписују сагласност за емитовање, наводи Прва.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи