Математичари из безбедносних разлога остали без дочека

Скупштина града је, после два дана, објаснила да млади математичари који су се пре неколико дана вратили са шест медаља са Олимпијаде у Казахстану нису били на балкону Старог двора заједно са златним ватерполистима, како је било најављено, из безбедносних разлога.

После два дана, из Скупштине града стиже објашњење. Жеља им је, кажу, била да угосте и 50 ђака који су прошле године освојили медаље на међународним такмичењима, али се показало да за све њих, из безбедносних разлога, тврде, свечани дочек није био могућ.

Да покажу окупљенима медаље али и упореде их са онима које су освојили ватерполисти – ђаци Математичке гимназије нису имали прилику. Најпре им је обећано, а онда отказано појављивање на балкону, заједно са златним делфинима.

"Bили смо поносни јер то значи: ето, неко уме да вреднује наш труд. Онда кад смо чули да ипак нећемо, мало смо се разочарали, не само што се, на пример, ја нећу појавити на том балкону, него то значи да опет нисмо довољно вредни, нисмо довољно значајни", каже Душан Новичић, освајач бронзане медаље из информатике.

Град се прерачунао. Најпре је намеравао да позове ученике који су пре недељу дана освојили медаље у Казахстану, онда схватио да би требало позвати и све оне који су током 2015. освајали медаље ван земље.

"Око педесет ученика основних и средњих школа је освојило медаље у прошлој години. Ми смо имали најбољу намеру да их све позовемо на балкон, али је био безбедносни ризик позвати више од петоро ђака. Нисмо хтели да правимо дискриминацију између тих педесет и шест, а нисмо могли да ставимо физички и безбедносно да тамо изађе педесеторо деце. Не дај боже да се нешто десило, било би онда: зашто нисте водили рачуна о томе", рекао је градоначелник Београда Синиша Мали.

Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић каже да му је жао јер је то била прилика да се промовишу млади људи.

"Речено је да је велика гужва, да је балкон мали, да постоје опасности, ми смо то разумели и прихватили. Свима нам је жао јер је то била прилика да се поред спортиста, који су заиста сјајни, промовишу и други млади људи", истакао је Огњановић.

Ипак, Град намерава да током манифестације Дани Београда, на пролеће, организује пријем за ученике – освајаче медаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи