Рекордан помак српског здравства у Европи

На листи здравствених система 35 земаља, Србија је побољшала рејтинг, па је са 33. места у 2014. години, прошле године скочила на 30. позицију. Увидом у извештај за 2015, који ће бити објављен сутра, сазнајемо и да је пораст од 81 бода, колико је Србија забележила на скали од максималних хиљаду бодова, највећи помак једне земље у Европи.

Европски здравствени потрошачки индекс анализира националне здравствене системе на основу 48 индикатора. Боље смо рангирани јер је, поред осталог, бољи приступ здравственој заштити, као и преживљавање од срчаних обољења, можданог удара и канцера, а смањена је и смртност новорођенчади.

Шта је Србија поправила, а на чему још треба да ради? 

"Мора да се подигне свест о томе да су злоћудне болести једнако честе као и кардиоваскуларне, да ће бити и чешће, али да су потенцијално излечиве уколико се открију у првим стадијумима, другим речима, треба мало и популација да брине о себи. Рано дијагностиковање, рано и квалитетно лечење ће помоћи да се смањи смртност", каже координатор за онкологију Министарства здравља Радан Џодић.

Координатор за педијатрију Министарства здравља Зоран Радојичић истиче да је у протеклој години оперисано 500 новорођених беба.

"Имамо сјајне резултате. Професор Плавка, ауторитет у овој области, долазио је па смо се договорили да направимо шест центара и радимо на томе, мора да се успостави боља комуникација и направи добар транспорт између тих центара и радимо на едукацији и повећању броја кадра", напомиње координатор за педијатрију Министарства здравља Зоран Радојичић.

Министар здравља Златибор Лончар подсећа да је Србија прошле године са 37. дошла на 33. место, после две узастопне године на последњем месту.

"Ако неко дође из ЕУ и то процењује, оцењује, морамо да се сложимо са тим", напомиње министар Лончар. 

И листе чекања морају да буду краће, јер тренутно на неку дијагностичку процедуру или операцију чека више од 70.000 грађана. Неопходно је и да се уведе електронско здравство. 

"То је најбитније за нас, за Србију, за информациони систем, кренула је обука за све, где ћете имати све оно што нам је до сада недостајало – да закажете код лекара, да не морате за сваки рецепт да идете него да можете од куће да га продужите, да будете у контакту са лекаром, медицинским особљем, а лекар ће вам заказати код специјалисте", објашњава Лончар. 

Најбоље здравство и даље има Холандија. Од суседа, најгоре је рангирана Црна Гора, која је на последњем месту, а испред нас су Македонија, Хрватска и Словенија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи