Апел на посланике да не усвоје предлог тумачења закона

Представници неколико удружења фотографа затражили су од посланика да не усвоје предлог тумачења Закона о ауторским и сродним правима, по коме се електронска фотографија посматра као резултат физичке радње, а не као ауторско дело.

Представник Центра за развој фотографије Звездан Манчић је рекао да се у овом случају фотографи боре против деградације професије "која је на један невероватан начин, поново на мала врата ушла у Скупштину Србије".

"Морамо са једне стране бити мудри, а са друге упорни и одлучни у овој акцији...посланици, сигуран сам, не разумеју до краја ову проблематику, па смо ми због тога и овде да бисмо их информисали, као и јавност у чијем интересу фотографије и радимо", рекао је Манчић.

Како је истакао, усвајање предлога тумачења било би штетно и по медије и по друштво.

"Фотографија у медијима служи да информише, уколико девастирају фотографе, а то је оно што се дешава већ јако дуго и дуги низ година траје, ми ћемо добити професију потпуно незаинтересованих људи да информишу јавност на прави и правилан начин", поручио је Манчић.

Представник Удружења фоторепортера Србије Срђан Илић је рекао да тржиште новинске фотографије у овом тренутку у Србији не постоји и да би усвајањем предлога тумачења дошло до потпуног "хаоса".

"Евентуалним усвајањам предлога тумачења доћи ће до потпуног хаоса зато што ће свако моћи да узме шта хоће, ексклузиве више неће постојати, сви ће кренути да стављају водени жиг на свој садржај. Једноставно то није добро ни за јавност, ни за медије, ни за фотографе, није добро ни за кога", поручио је Илић.

Илић је, заједно са осталим учесницима конференције, апеловао на посланике да се Предлог тумачења Закона о ауторским и сродним правима не усвоји.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи