Михајловић: Стратегија за инклузију Рома ускоро пред владом

Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је да ће се Стратегија за инклузију Рома за седам до десет дана наћи на седници Владе, као и да ће ускоро разматрати Закон о родној равноправности.

Михајловићева је, после састанка са шефом Мисије ОЕБС-а у Србији Петером Буркхардом, рекла да је влада припремила стратегију за инклузију Рома, добила мишљење Европске уније,која ће се, након што о њој дају мишљење и министарства, наћи на седници Владе Србије.

Потпредседница Владе је додала и да се у новом Закону о одржавању зграда и стамбеној делатности налази и део који се односи на положај Рома.

"Са Буркхардом сам разговарала и о начину финансирања будућих активности стратегије, јер данас није лако наћи финансије", навела је Михајловићева.

Додала је да ће Влада наставити разговоре и са донаторима и да постоји идеја да се направи донаторска конференција која би помогла финансирање стратегије.

Михајловићева је рекла да је са Буркхардом разговарала и о родној равноправности, наводећи да је Србија у претходних годину дана припремила Стратегију и Акциони план, као и индекс родне равноправности.

Истакла је да је први пут буџет у складу са стратегијом и додала да очекује да се врло брзо на Влади нађе и закон о родној равноправности, будући да је прошао јавну расправу и добио мишљења Европске комисије, невладиног сектора и независних институција.

Буркхард је новинарима рекао да му је драго што је стратегија за инклузију Рома спремна и оценио да су Влада, као и локалне установе, радили на усвајању веома успешних инструментата за побољшање живота Рома у Србији.

Навео је да постоји проблем са финансирањем, додајући да су је до сад новац долазио из Еворпске уније и Шведске.

Говорећи о родној равноправности, Буркхард је рекао да је задовољан што су усвојени Стратегија и Акциони план, као и чињеница да ће ускоро бити усвојен и закон који ће третирати ту област.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи