Почела изградња Центара изврсности у Крагујевцу

Изградњом банке матичних ћелија Србија ствара услове за чување, коришћење и истраживање матичних ћелија својих грађана, казао председник Србије Томислав Николић приликом полагања камена темељца за Центар изврсности Универзитета у Крагујевцу

Са докторантима Факултета медицинских наука у Крагујевцу, председник Србије Томсилав Николић, у камен темељац, симболично је положио капсулу са поруком: "Што човек започне, нека Бог не оспори".

Највећа инвестиција у области високог образовања и медицине у Србији последњих деценија обухватиће изградњу шест истраживачких центара, међу којима Центар за истраживање на матичним ћелијама и Банку матичних ћелија.

"То представаља стратешки искорак у очувању нациналног интереса, не само у развоју науке, већ и у очувању генома сопствене нације", рекао је Николић и додао да ће од тог пројекта највећу корист имати наши грађани и наша деца.

"Све што у Србији радимо, радимо за наше потомке", казао је Николић.

Он је захвалио научним радницима и истраживачима што су у том подухвату препознали свој позив и посао.

Јединствена научно-истраживачка установа у овом делу Европе простираће се на 11 и по хиљада квадрата. Њену изградњу и опремање са десет милиона евра финасира Европска инвестиоциона банка а четири милиона евра уложили су Град и Универзитет у Крагујевцу.

У будућој банци матичних ћелија у Крагујевцу којом ће руководити генетичар Миодраг Стојковић чуваће се матичне ћелије, не само из пупчане врпце, већ и ћелијски материјал за лечење велоког броја болести, објаснио је Стојковић за РТС.

Планирано је да у банку матичних ћелија у Крагујевцу буде депонован материјал и из земаља у окружењу чиме ће она, поред научног и медицинског, имати и комерцијални карактер.

Како је предвиђено Центри изврсности у Крагујевцу биће завршени до априла 2017. године.

Током посете Крагујевцу предсендик Николић обишао је и компкекс некадашњег Војнотехничког завода познатијег као "Кнежев арсенал".

У том простору до краја наредне године биће смештен Филолошко-уметнички факлутет. Покровитељ ревитализације целог комплекса је председник Србије Томислав Николић.

Николић је посетио и Заставину фабрику оружја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи