Ужице, сумње на заразу трихинелом због меса дивље свиње

Због сумње да су заражени трихинелом, у Ужичку болницу од петка до сада примљено је деветоро, шесторо одраслих и троје деце, а прегледано је 140 особа из Чајетине и са Златибора. Током дана у Завод за јавно здравље стићи ће и резултати анализе крви хоспитализованих пацијената, који су конзумирали суво месо две дивље свиње одстрељене у новембру прошле године.

На инфективно одељење ужичке болнице, хоспитализовани пацијенти јавили су се са повишеном температуром, боловима у мишићима, отоцима и малаксалошћу. Како се испоставило сви су конзумирали месо дивљих свиња за које се сумња да је било заражено трихинелом.

"Ми смо од тог меса урадили кобасицу и део пршуте. Негде је било око 40 килограма за кобасицу и исто толико за пршуту. То смо осушили, негде око 21. или 22. смо све изделили групи ловаца која је ловила на двадесетак делова. Месец и нешто дана ми ту пршуту конзумирамо, нисмо знали ништа док другари нису имали високе температуре", објашњава Милан Јоксимовић из Чајетине.

Током викенда, а од оних који су накнадно примљени, јутрос су узети узорци крви и послати на анализу у Краљево.

"Сви пацијенти су задовољавајућег општег стања, јутрос, седморо које је примљено током викенда, је и клинички и лабораторијски обрађени код нас. Сигуран да ће бити још у току дана прегледа, а вероватно и пријема", наводи Милош Божовић, директор Здравственог центра у Ужицу.

Александра Андрић, епидемиолог из Завода за јавно здравље Ужице, наглашава да је потребно да се сви који имају симптоме јаве на инфективно одељење.

"Ми смо свима предочили да морају да се јаве на инфективно одељење, посебно особе које имају неке симптоме, с обзиром да период инкубације код трихинелозе, односно период од конзумирања меса, па до појаве првих симптома је од пет до максимално 45 дана", истиче Андрић.

Осим у Општој болници у Ужицу, са сличним симтомима, у новосадску болницу примљене су две особе из Сенте, а како се претпоставља заражено месо конзумирало је више од 300 особа.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи