Ђуровић: На пролеће нови талас избеглица

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић на пролеће очекује нови талас избеглица, каже да у скорије време не види решење овог глобалног проблема, и поручује да ЕУ мора озбиљније да се ухвати у коштац са њим - тацније, да их равномерно расподели по читавој Унији.

Радош Ђуровић у разговору за Танјуг наводи да док год избеглице не буду равномерно распоређене у свим државама чланицама ЕУ, проблем неће моћи да буде решен.

Подизање зидова само ће допринети развоју кријумчарења људи, јер сви ти људи неће напрасно престати да беже у ЕУ, поручује наш саговорник.

"Док год не буду све земље прихватиле и договориле, не одређени број избеглица, него проценте свих оних који долазе, не можемо да говоримо о решавању овог проблема. А ситуација се брзо развија даље, тако да ја очекујем нове проблеме на пролеће, када један велики број људи планира да крене пут Европе", истакао је Ђуровић.

Каже да ЕУ још нема сагласност о пријему избеглица и поручује да се стиче утисак да је проблем миграната само проблем појединих чланица ЕУ.

"Нереално је очекивати да ће се миграција зауставити силом, подизањем ограда. Међутим, ако се то покуша, избеглице могу даље да се преусмеравају на Балкан, па Балкан може да постане привремено стециште ових људи, уско грло миграције... Како се нове рестикције буду уводиле, све више људи који не потпадају под категорије које се пропуштају (људи из Авганистана, Сирије и Ирака) покушаваће на илегалан начин да дођу до жељене дестинације", објашњава он.

Онда ће ти људи све висе боравити у нашој земљи, а може се десити, наводи и да Хрватска и Мађарска, по уговору о реадмисији, почну да нам враћају све оне који су прошли кроз Србију.

"Ми већ сад имамо људе који се враћају из Хрватске пошто се утврдило да не долазе из Сирије, Авганистана и Ирака, јер су прошли кроз нашу земљу... Ситуација је дакле јако тешка што се тиче миграторне руте", подвукао је Ђуровић.

Иако је тенденција држава да "границе затворе", важно је имати у виду да у овом проблему последњу реч имају Немачка и Аустрија.

"Сведоци смо домино ефекта сваки пут кад из земаља дестинације дође нека порука (о подизању зидова), онда земље Балкана једна за другом сукцесивно примењују исте мере... Многима и кад успеју да дођу до наше земље буде све теже да пут наставе даље, а, кад се види да нису из оне три категорије, бивају заустављани у ССиду или враћени из Славонског брода, те поново неко време бораве у Београду и другим градовима", рекао је Ђурић.

Не види зато коначно решење овог, сада већ глобалног, проблема у скорије време, те каже да се боји да су капацитети и примајућих земаља скоро на ивици.

Ђуровић наводи и да је кроз Србију од почетка године прошло око 40.000 људи и подсећа да се сада издају две врсте докумената - један о намери за азил, а други -транзитни папир, са којим избеглица не сме дуже од 72 сата да се задржи у Србији.

"Свега 180 до 200 људи је добило папире о намери за азил", поручује он. На питање да ли Србија има капацитете за нови талас избеглица који он очекује на пролеће, Ђуровић сматра да нема.

"Чак и оне оптимистичне најаве да имамо 6.000 места нису довољне према тренутном тренду доласка људи, јер за три дана кроз нашу земљу у просеку прође око 2.500 људи. Тако да наша земља треба јасно да истакне чињеницу да ми не моземо да изнесемо овакав терет и да постоји могућност да будемо тампон зона или нека врста уског грла миграције", указује Ђуровић.

Премијер Александар Вучић поручио је иначе у Давосу, на панелу о мигрантима, да још није видео довољно уверљив и убедљив начин решавања мигрантске кризе и да је први пут забирнут за оно што ће се дешавати убудуће, истакавши да Србија има снаге да себе у мигрантској кризи сачува и заштити, али да у овом тренутку може да прими до 5.000 избеглица.

Чини му се и како каже, да се свет више бави последицама, а и даље нема решење за овај проблем.

Иначе, све више држава чланица ЕУ се одлучује да ограничи број избеглица у своју земљу или подигне ограду, а мађарски премијер Виктор Орбан, чија је земља прва одлучила да се огради од избеглица, одлуку Аустрије да уведе рестрикције, тачније да ограничи број избеглица, прокоментарисао је као победу разума.

"Догматско размишљање капитулирало је пред реалношћу и здравим разумом", рекао је Орбан, истакавши да Европа не може да прими велики број избеглица без ограничења или провера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи