УНС: Позив посланицима да не укидају ауторска права фотографима

Удружење новинара Србије (УНС), Удружење фоторепортера Србије (УФОС), Фото-асоцијација Војводине (ФАВ), Центар за развој фотографије (ЦРФ) и Организација фотографских аутора (ОФА) затражили су од посланика Скупштине Србије да гласају против предлога аутентичног тумачења члана Закона о ауторским и сродним правима.

У саопштењу УНС-а наводи се да би усвајањем аутентичног тумачења члана Закона о ауторским и сродним правима које је доставио Одбор за уставна питања и законодавство, Скупштина прихватила да фотографија "која се појављује и преузима у електронском облику, без обзира да ли је оригинална духовна творевина" изгуби ауторско-правну заштиту.

"На тај начин, једино аутори фотографија (од свих аутора ауторских дела) били би лишени ауторско-правне заштите", наводи се у саопштењу и додаје да ће усвајањем таквог тумачења Закон бити противречан самом себи јер је у једном члану фотографија посебно истакнута као ауторско дело.

Удружења су питала посланике да ли су спремни да преузму одговорност, када фотографима одузму заштиту ауторских права, за одштете које би држава Србија морала да им због тога надокнади уколико правду буду тражили у Европском суду за људска права.

УНС, УФОС, ФАВ, ЦРФ и ОФА указали су на чињеницу да је такво тумачење донето без јавне расправе, без консултовања струке и да представља произвољно тумачење закона, тим пре што није консултован ниједан ауторитет у овој области.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи