Шабић: Тужилаштва без одлуке суда траже податке од оператора

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић упозорио је да се поједина јавна тужилаштва, без одлуке суда, обраћају операторима фиксне и мобилне телефоније и интернета са захтевима за издавање листинга комуникација појединих особа или достављање других задржаних података о комуникацији.

"Тужилаштва то чине уз додатно упозорење да ће оператори бити новчано кажњени ако не поступе по захтеву, па чак у случају непоступања по захтеву и изричу те казне", наводи се у писму Шабића упућеном републичком јавном тужиоцу Загорки Доловац.

Шабић је упозорио да то представља "незаконито поступање и кршење и угрожавање уставних гаранција људских права".

Повереник је указао да Устав Србије у члану 41 изричито јемчи тајност средстава комуницирања и предвиђа да се од те гаранције може одступити само на основу одлуке суда, а да се та гаранција односи и на такозване задржане податке.

Повереник је нагласио да је кршење и угрожавање уставних гаранција људских права појава која је увек забрињавајућа, а да је то посебно онда кад долази од органа као што су јавна тужилаштва чије је задатак да их штите.

Повереник је подсетио и да је већ и ранијих година интервенисао поводом истог проблема, али да је то очигледно давало само привремене ефекте будући да се са незаконитом праксом у раду тужилаштава наставља.

С тим у вези затражио је да републички јавни тужилац, обавезујућим упутством укаже свим јавним тужилаштвима на неопходност односно обавезу да у свом раду стриктно уважавају уставне гаранције људских права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи