Револуционарни лек, донација за 20 оболелих од Хепатитиса Ц

У Србију је коначно стигао лек против хепатитиса Ц који и лекари и пацијенти називају револуционарним. Терапију за 20 пацијената обезбедила је фармацеутска кућа која производи лек. Докторка Јасмина Симоновић Бабић из Инфективне клинике Клиничког центра Србије каже за РТС да је сада на потезу држава, која треба да обезбеди средства за остале пацијенте.

Гостујући у Дневнику РТС-а, професорка др Јасмина Симоновић Бабић рекла је да су лекови против хепатитиса Ц стандард у лечењу пацијената у многим државама, али да су неопходна средства за још пацијената.

"Ови лекови су јако важни јер су стандард у лечењу пацијената. До сада су надмашили све протоколе и показали од 90 до 100 одсто успешности у лечењу", каже Симоновић Бабић.

Додаје да је додатна предност ових лекова то што терапија траје краће у односу на остале терапје.

"Безбедносни профил лекова је на изузетном нивоу. Радујемо се што су коначно и наши пацијенти добили могућност да се лече и надамо се да ће то од сада бити и пракса", каже Симоновић Бабић.

Истиче да предност у одабиру за терапију имају најтежи болесници. Како каже, препоручено је више пацијената.

"Сваки трећи пацијент припада катергорији тешких за лечење. Нажалост, због одсуства симптома, болест се касно открива и када први пут видимо пацијента он је у поодмаклој болести. Око 100 до 150 пацијената има потребу за лечење", додаје Симоновић Бабић.

Каже да се израђују смернице за лечење и дијагностику пацијената. Министарство, додаје, треба да донесе одлуку, а републички фонд треба да определи финансијска средства за лечење.

На Инфективној клиници у Београду овај лек почеће да добија петоро пацијената, док је ова веома скупа терапија обезбеђена за још 15 пацијената, који ће је добијати на осталим Инфективним клиникама у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи