Снег и хладноћа претња избеглицама

Водеће хуманитарне организације за права детета упозориле су да су избеглице које прелазе преко Балкана у великој опасности због изузетно хладног времена, као и недостатка адекватног смештаја у зимским условима.

"Ово је апсолутно очајна ситуација", рекла је портпаролка организације "Спасимо децу" Валентина Боленбек, у телефонској изјави за АФП из јужне Србије близу границе са Македонијом, где је нападало 15 центиметара снега.

Она је казала да избеглице морају да ходају око два километра по хладноћи да би прешли границу у Србију, одакле одлазе у регистрациони центар у Прешеву.

"Постоји појачан ризик од хипотермије, упале плућа и других болести опасних по живот", истакла је Боленбек.

Дечји фонд УН, УНИЦЕФ, издао је, такође, саопштење у коме упозорава да су деца која стижу у југоисточну Европу "физички исцрпљена, уплашена, збуњена и често им је неопходна медицинска помоћ".

"Недавне температуре испод нуле и понекад снежни услови погоршавају лоше физичко стање деце, јер многа деца немају адекватну одећу, нити исхрану неопходну за њихов узраст", додаје се у саопштењу.

Портпаролка агенције УН за избеглице, УНХЦР, у Србији, Мирјана Миленковски, изјавила је да је близу 7.000 избеглица дошло у центар у Прешеву од петка до понедељка и додала да је "ситуација под контролом", навела је француска агенција.

Упркос почетку зиме, више од 31.000 миграната и избеглица већ је стигло у Грчку ове године, што је око 21 пута више од броја који је грчка обалска стража забележила у јануару 2015, показују подаци Међународне организације за миграције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи