Стефановић: Потребан јасан одговор Европе за мигрантску кризу

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је у Прагу да је за мигрантску кризу потребан јасан одговор Европе о томе како ће се поступати према економским мигрантима.

Како се наводи у саопштењу Министарства унутрашњих послова, Стефановић је додао да је потребно да се да одговори на питање да ли ће се мигранти враћати и на основу чега, да ли ће бити примљени у Европу и да ли ће им се одобравати азил.

Стефановић, који учествује на министарском састанку Вишеградске групе и земаља на балканској рути, истакао је да је важно да сви партнери у ЕУ, али и земље у региону, разумеју да питање мигрантске кризе није нешто што може самостално да реши било која земља.

"Само заједничком разменом података спремније ћемо дочекати пролеће, када се очекује већи прилив миграната и појачан миграторни талас. Србија ће, као партнерска земља који жели да помогне, наставити да буде посвећена овом питању, али нам је важно да имамо јасне одговоре од Европе и других партнера", нагласио је Стефановић.

Стефановић је указао да је састанак Вишеградске групе, на коме се разговара о мигрантској кризи и положају земаља на балканској рути, важан за Србију због побољшања услова регистрације, пажљивије и боље контроле како због миграната, тако и због безбедности грађана Србије.

Обраћајући се на министарском састанку Вишеградске групе и земаља на балканској рути, Стефановић је истакао да је потребан што пре јасан став Европе на који начин треба да се поступа према онима који немају право на азил.

"Шта да радимо када земље, које су после Србије на миграторној рути, почну да нам враћају људе из Марока, Ирана и других држава, односно све оне који неће добити азил у Европи", упитао је Стефановић.

Српски министар унутрашњих послова је указао да је Србија, иако само кандидат за чланство у ЕУ, јасно показала да може доста да допринесе у контроли и решавању мигрантске кризе, да жели да буде део решења и да је спремна да сноси део трошкова, као и да прихвати један део миграната.

"Потребне су нам конкретне смернице, јединствена миграторна политика и јасан став да ли су Србија и друге земље Западног Балкана препуштени сопственим решењима или имамо неку врсту шире подршке. Србија жели да буде тимски играч и да усагласи своју политику са европском политиком, јер мислимо да је то једино могуће решење на дуге стазе", нагласио је Стефановић.

Истакавши да је Србија свесна да се Европа и свет суочавају са највећим избегличким таласом до сада, Стефановић је указао да се Србија налази на једној од главних миграторних рута и да сноси велики део терета.

"Ми нисмо крајња дестинација, али само прошле године у нашој земљи регистровано је више од 600.000 миграната, док је од почетка 2016. године до данас прошло око 35.000 људи", навео је српски министар унутрашњих послова.

Стефановић је оценио да је потребно да се убрза рад на јединственој регистрацији свих миграната, јер је то важан процес не само за Србију, него за све државе које се налазе на миграторним рутама.

Током дана министар Стефановић имао је билатералне састанке са министрима унутрашњих послова Словачке и Чешке Робертом Калињаком и Миланом Конавецом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи